Pár psů pralesních vychovává v Zoo Praha již čtvrtý vrh mláďat

Novinky u zvířat

Hana Matoušů  |  05. 10. 2016


Chovu psů pralesních se v Zoo Praha daří - zdejší smečka se letos rozrostla o další čtyři jedince. Mláďata se rodičům narodila 6. 8. a je to jejich čtvrtý společný vrh. Štěňata dobře prosperují, v současnosti již opustila noru, a tak návštěvníci mohou v expozici pozorovat skupinu jedenácti psů pralesních.

Celkem mohou návštěvníci v expozici pozorovat smečku jedenácti psů pralesních. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha Celkem mohou návštěvníci v expozici pozorovat smečku jedenácti psů pralesních. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Samec z rodičovského páru k nám přišel roku 2010 ze zoo Jokohama, o dva roky později pak k němu přibyla samice ze zoo Mulhouse. První štěňata se jim narodila v roce 2013 a od té doby se jejich smečka rozrůstá o mláďata z dalších vrhů pravidelně na přelomu července a srpna - celkem jich měli již sedmnáct. Letošní čtyřčata se narodila 6. 8. a v současnosti již opustila noru, ve které ukrývala několik týdnů po svém narození. Již začínají ochutnávat pevnou stravu, ale stále jsou ještě kojena a závislá na rodičích, samostatná budou zhruba až v jednom roce věku.

Původní domovinou psa pralesního jsou lesy Jižní Ameriky. Loví ve smečkách jen v noci a jeho kořistí jsou převážně noční savci. Psi pralesní jsou zdatní plavci a svoji kořist proto mohou dostihnout i ve vodě. Přes den je velmi těžké je ve volné přírodě spatřit, neboť odpočívají v prohlubních, norách nebo skulinách. Svá teritoria si dobře střeží a ojedinělým způsobem pachově značí - ve snaze umístit pachovou značku co nejvýše, dělají při označování svého území stojku.

Chov psů pralesních začal v Zoo Praha na konci osmdesátých let a do letošního roku se u nás narodilo sto tři mláďat. O ta letošní se kromě dominantního rodičovského páru starají i ostatní sourozenci.

Letošní štěňata psů pralesních se narodila 6. 8. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru