V Zoo Praha se narodilo mládě hrabáče kapského

Novinky u zvířat

Zoo Praha  |  21. 08. 2016


V sobotu 20. srpna ve čtrnáct hodin porodila samice hrabáče kapského Kvída své čtvrté mládě, otcem se stal samec Draco. Kvída si hned po porodu správně lehla, aby od ní mládě mohlo pít. Porodní váha mláděte byla přes 1 400 gramů, a to potvrzuje, že čím starší a zkušenější je samice, tím větší má mládě.

K velké radosti chovatelů pije mládě od matky samo. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha K velké radosti chovatelů pije mládě od matky samo. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Malý hrabáč je čilý, sám začal hledat matčiny struky a kolem 15:30 hodin se poprvé pokusil sát mateřské mléko. Pití opakoval nejdříve častěji a potom v pravidelných, asi dvouhodinových intervalech. Z toho mají chovatelé velikou radost, protože dvě předchozí mláďata Kvídy uhynula krátce po porodu.

Loňské mládě, které se jako její první podařilo odchovat, se samo napilo až devátý den a bez náročné péče chovatelů by nepřežilo. V letošním roce proběhlo v Evropě (včetně Zoo Praha) pouze sedm porodů hrabáčů, ale odchovat se zatím podařilo pouze dvě mláďata. První týden bývá pro mláďata hrabáčů kritický, ale pokud bude vše pokračovat jako dosud, má nové mládě Kvídy dobrou šanci.

Nové mládě hrabáče kapského v Zoo Praha několik hodin po porodu. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha


Na čenichu malé orlicie bornejské je dobře patrný tzv. vaječný zub, který slouží k proražení silné vaječné skořápky. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

V Zoo Praha se vylíhla mláďata kriticky ohrožené orlicie bornejské. Díky nové inkubační technice nemuseli chovatelé malé želvy vykutávat z vajec. Tito sladkovodní obři mají totiž mimořádně tvrdou skořápku. Spolu s...

Samice luskouna krátkoocasého Run Hou Tang se zapsala do historie pražské zoologické zahrady jako výjimečné zvíře. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Dnes krátce před polednem uhynula samice luskouna krátkoocasého Run Hou Tang. Její zdravotní problémy začali chovatelé pozorovat na konci září. Projevily se zejména nechutenstvím, tedy nezájmem o nabízenou potravu. 




Přihlášení k newsletteru