Závody s gepardem

Akce v Zoo Praha

Michal Šťastný  |  07. 04. 2014


Akce S větrem o závod prověřila běžecké schopnosti návštěvníků.

Kito a Kubango, foto: Petr Hamerník Kito a Kubango, foto: Petr Hamerník

Čtvrté narozeniny gepardích bratrů Kita a Kubanga jsme oslavili tak, jak je pro gepardy typické – během. Přímo u výběhu jsme instalovali měřicí zařízení, kde si každý mohl vyzkoušet, jak by v závodu s nejrychlejšími savci obstál.

„Moc nás potěšila ohromná účast i nasazení běžců. Na běžeckou dráhu se vypravovaly především děti, ale výjimkou nebyly ani celé rodinné klany,“ popisuje vedoucí Oddělení programu a obsahu Martin Smrček. Výzvě nakonec neodolalo na 500 běžců.

Nejrychlejší běžec dosáhl rychlosti obdivuhodných 24 kilometrů v hodině. Díky srovnávacímu panelu si mohl ověřit, že by se rychlostí vyrovnal velbloudovi. Další z běžců vesměs dobíhali či předbíhali prase domácí nebo krocana divokého. Za běh s větrem o závod si odnášeli diplom s potvrzením rychlosti.

Zkrátka nepřišli ani Kito a Kubango. Od Heleny Fuchsové, stříbrné medailistky z Evropského šampionátu v běhu na 400 metrů štafet, dostali proutěné koule plné chutného masíčka.

Den si však gepardí bratři užili spíše v poklidu a i hračky objevovali spíše lenivě. Většina návštěvníků by je tak při běhu k prostřené tabuli s jistotou předhonila…

 

Závody s gepardem


Melouny zpestřují želvám jinak běžnou stravu, která sestává převážně ze sena s výtažkem z mořských řas, čínského zelí, kadeřávku a římského salátu. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Každou středu si teď velké želvy v Zoo Praha pochutnávají na sladkých melounech. Vždy třetí den týdne od 13 hodin mohou zájemci pozorovat galapážské želvy sloní i želvy obrovské z atolu Aldabra při pravidelných hodech....

Koupání slonů indických Shanti a Gulab, foto: Oliver Le Que, Zoo Praha

Přijďte tuto sobotu 9. srpna oslavit do Zoo Praha Světový den slonů. V prostředí expozičního celku Údolí slonů na vás kromě atmosféry asijské kultury čeká již tradiční bohatý program. Těšit se můžete na komentovaná...




Přihlášení k newsletteru