Vítáme rok koně

Akce v Zoo Praha

Michal Šťastný  |  27. 01. 2014


Oslavte s námi příchod roku koně! Vyhrajte v týdenní soutěži vstup do zázemí chovu převaláků v Zoo Praha!

Převalák v Mongolsku. Foto: Petr Jan Juračka, Zoo Praha Převalák v Mongolsku. Foto: Petr Jan Juračka, Zoo Praha

Pražská zoo se rozhodla připojit k oslavám nového roku dřevěného koně, který začne podle čínského kalendáře v pátek 31. ledna. Při této příležitosti připravila zábavně-vzdělávací program pro děti i dospělé, který přiblíží světově proslulé aktivity na záchranu koní Převalského, a jehož vrcholem bude soutěž o návštěvu zázemí chovu pražských převaláků.

U příležitosti čínského roku dřevěného koně nabízíme našim návštěvníkům možnost dozvědět se zajímavosti o chovu koní Převalského v Praze a o snahách na jejich záchranu v Mongolsku.

Od pátku do neděle pak bude pro každého přichystaný atraktivní program v areálu. Děti do 15 let budou mít v pátek 31. ledna vstup do zoo za 1 korunu.

Ve Vzdělávacím centru budou moci návštěvníci zhlédnout dokumentární filmy o Návratu divokých koní do volné přírody, výstavu mapující uplynulé transporty, děti se budou moci pobavit při kreslení  převaláků - každý malý výtvarník se navíc bude moci těšit na drobnou odměnu. Vždy ve 14 hodin budou u výběhu koní Převalského probíhat komentovaná krmení.

V pátek 31. ledna v 15 hodin navíc slavnostně předáme poukaz na zájezd do Keni s cestovní kanceláří ČEDOK. V rámci soutěže spojené s adopční kampaní lidé tipovali vzdálenost, kterou uletěl letoun na cestě z Prahy do Bulganu a kolik kilometrů ujde klisna Greta za den a měsíc. Vítězka určila její pohyb v Gobi B s přesností na stovky metrů!

 

SOUTĚZ O VSTUP DO ŹÁZEMÍ CHOVU PŘEVALÁKŮ

Odpovězte na všechny otázky našeho kvízu Vítáme rok koně. Otázky budeme na této adrese zveřeňovat od pondělí 27. ledna do čtvrtka 30. ledna 2014. Poslední otázku naleznete ve Vzdělávacím centru od pátku 31. ledna do neděle 2. února 2013. Na stejném místě naleznete také tipovací otázku. Soutěžní tiket si vytiskněte a vhoďte nejpozději v neděli 2. února 2014 v 15 hodin vyplněný do schránky umístěné ve Vzdělávacím centru Zoo Praha. 

Soutěžní kvíz Vítáme rok koně:

Vyhodnocení dne 28. února 2014

1) Kůň Převalského se dodnes jmenuje po svém objeviteli N. M. Převalském. Víte ale, jak se jmenoval zoolog, který ho jako nový druh identifikoval, popsal a pojmenoval?

     a) C. Linné
     b) I. P. Pavlov
     c) I. S. Poljakov

 

2) Kdy byli mongolskými zoology v Altajské Gobi pozorováni poslední koně Převalského ve volné přírodě?

     a) V roce 1969
     b) V roce 1979
     c) V roce 1989

 

3) V transportech do Mongolska odchází převážně klisny. Jediný hřebec odešel v úplně prvním transportu v roce 2011. Víte, jak se jmenoval?

     a) Koniáš
     b) Matyáš
     c) Tadeáš

 

4) Při druhém transportu zamířili koně na novou lokalitu zvanou Takhin tal. Víte, v kterém mongolském národním parku se nalézá?

     a) Gobi 2
     b) Gobi B
     c) Gobi X

 5) Otázka v areálu Zoo Praha: Při všech třech transportech bylo využito letadlo Armády ČR. Víte, o jaký typ se jedná?

     a) Casa C-295
     b) Airbus A319
     c) Aero L-39 Albatros

Tipovací otázka: Kolik kilometrů ušla klisna Greta v mongolských stepích v týdnu od 20. do 26. ledna 2014? 43

Návštěvu zázemí chovu koní Převalského v pražské zoo vyhrála paní Irena Černovská z Roudnice nad Labem.

 ostatnidokumenty/KVÍZ K ROKU KONĚ.pdf

 


Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha

Nenechte si ve čtvrtek 25. 4. ujít přednášku o erbovním zvířeti Zoo Praha, kterým bezesporu kůň Převalského je. Po letech se vrátil zpět do Zoo Praha do nově vybudovaného expozičního celku Gobi.

Užovka podplamatá, foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Letos se v rámci této celosvětové akce v neděli 21. dubna zaměříme na ochranu přírody v Česku a seznámíme se s volně žijícími živočichy na území zoologické zahrady.




Přihlášení k newsletteru