Zoo Praha

E-vstupenka
Menu

Tajemství šéfkuchaře zoo

Michal Šťastný  |  19. 09. 2013


Ovocný koktejl pro papoušky lori a další lahůdky budou již v neděli moci ochutnat návštěvníci pražské zoo. Akce Šéfkuchařem v zoo poodhalí tuto neděli tajemství kuchyně pro zvířata a přinese nečekané gastronomické zážitky!


Nahlédněte do jídelníčku zvířat v Zoo Praha. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha
Nahlédněte do jídelníčku zvířat v Zoo Praha. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha


Stovky kilogramů ovoce a zeleniny, půl druhého metráku ryb, čtvrt tuny masa, ale rovněž nezanedbatelné množství hmyzu, hub či bambusu a jiných překvapivých surovin a přísad jako jsou lišejníky, drcené akácie anebo dokonce červený jíl z jihoamerických řek. Takové a další lahůdky spořádají denně zvířata v pražské zoo.


Akce Šéfkuchařem v zoo nechá nahlédnout pod pokličku příprav jídelníčku zvířat a objevit tradiční i netradiční recepty z kuchyně Zoo Praha.


V neděli 22. září budou moci všichni zájemci o kulinářská překvapení zjistit, který obyvatel zoo je největší mlsoun nebo kdo naopak s chutí sní, co mu chovatelé předloží. Zvídavější návštěvníci budou moci ochutnat vybrané recepty zvířecí kuchyně, mezi kterými nebudou chybět vitaminové koule pro primáty či osvěžující ovocný koktejl pro papoušky lori.


Koktejl pro papoušky lori:
5 banánů, 4 jablka, 4 mrkve, 2 kiwi, 2 rajčata, kuličky hroznového vína dle chuti, kousek červené řepy, kelímek jogurtu, piškoty, kapka medu, ½ litru pudinku nebo kukuřičného škrobu. Pro zájemce také mletý hmyz.
Ovoce a zeleninu nakrájíme na malé kousky, nasypeme do mixéru a zpracujeme na řídkou kaši. Přidáme jogurt, pudink, nebo škrob a piškoty a ještě necháme krátce mixovat. Můžeme přihodit ještě kousek červené řepy kvůli barvě a pár kapek medu pro vylepšení chuti.   


V okolí Vzdělávacího centra u hlavního vchodu bude připraveno kulinární centrum s ukázkami krmných dávek slona indického, myšky drobné a dalších strávníků. Chybět nebude ani kuchařská show s přípravou těch nejzajímavějších receptů u Vzdělávacího centra:


11.00 – Vaříme pro lemury (krmení lemurů na průchozím ostrově navazuje přímo na tuto show)
14.00 – Kaše pro hrabáče (krmení hrabáčů probíhá v 15.00 v Africkém domě)

 

Největší jedlíci v Zoo Praha sní i přes sto kilo krmení denně. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha


Bezmála pětiletý samec vombata obecného Cooper přišel do Zoo Praha v prosinci 2021 jako první zástupce svého druhu v Česku. Od té doby si hannoverský rodák vybudoval velkou fanouškovskou základnu mezi příznivci a návštěvníky Zoo Praha. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Hrabání nor, hledání pobytových stop nebo kuriózní přetlačovaná pozadími – na vombatí způsob. Sobotní program v Zoo Praha nabídne den inspirovaný Australanem Peterem Johnem Nicholsonem, který jako teprve náctiletý zkoumal život...

Samec emu hnědého Taťulda II. s mládětem, foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

I ve světě zvířat najdeme výjimečné otce. Přijďte se o tom přesvědčit v neděli 15. června do Zoo Praha, kde se dozvíte spoustu zajímavostí o rolích otců napříč živočišnými druhy.