Chov goril v Zoo Praha

Akce v Zoo Praha

Zoo Praha  |  17. 08. 2022


Část gorilí skupiny je již v novém pavilonu goril, jehož otevření se nezadržitelně blíží. Seznamte se v sobotu 20. 8. s těmito lidoopy, poznejte historii a vývoj chovu primátů v lidské péči a nahlédněte do zákulisí nového pavilonu.

Gorilí samec Richard, foto: Petr Hamerník, Zoo Praha Gorilí samec Richard, foto: Petr Hamerník, Zoo Praha
  • 10.30, 11.30, 12.30 a 13.30 Komentovaná setkání u goril
  • 15.00 Předání enrichmentového prvku samčí skupině

10.00–16.00 Doprovodný program:

  • Dlouhá cesta k novému pavilonu: Chov primátů v lidské péči jde stále kupředu a těmto novým poznatkům a standardům musí odpovídat samozřejmě i expozice pro dané druhy. Seznamte se podrobně s novým pavilonem goril.
  • Titan byl první aneb Seznamte se s gorilími osobnostmi za celou dobu historie chovu: Dokážete podle fotek rozpoznat obličeje goril a určit, na kterém obrázku se nachází například Ajabu, Kamba či Richard?
  • Krmení je věda: Krmné dávky pro zvířata v lidské péči se stále vyvíjejí a přizpůsobují se potřebám daných druhů. Porovnejte krmnou dávku, která se dávala gorilám dříve a kterou dostávají gorily dnes.
  • Inteligence goril: Gorily patří mezi nejinteligentnější zvířata a jejich inteligenci je v chovech třeba neustále rozvíjet a dbát na to, aby se nenudily. K tomu slouží chovatelům nejrůznější hlavolamy. Dokážeš si poradit s hlavolamem stejně jako gorila, či ještě lépe?

Světoznámá primatoložka Jane Goodall během své řeči před pavilonem Rezervace Dja v Zoo Praha po boku ředitele Zoo Praha Miroslava Bobka. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Světoznámá primatoložka a ochránkyně přírody Jane Goodall dnes pokřtila mládě gorily nížinné narozené před měsícem samici Kijivu v Zoo Praha. Malá gorila dostala jméno Gaia. Současně bylo odtajněno pohlaví tohoto v pořadí...

Klokani v průchozím výběhu Darwinova kráteru. Foto: Oliver Le Que

V neděli 12. května je Den matek. I my jej v zoo oslavíme.




Přihlášení k newsletteru