Diwali – svátek světel

Akce v Zoo Praha

Zoo Praha  |  01. 11. 2021


V sobotu 6. listopadu se v Zoo Praha koná tradiční oslava indického svátku světel Diwali. Návštěvníci se od 17.00 budou moci zapojit do lampionového průvodu po setmělé zoo. Ten bude cca v 17.45 zakončen světelnou show v Údolí slonů, před restaurací Gulab. Každý, kdo do zoo přijde s vlastním lampionem*, bude mít od 16.00 vstup do zahrady** za jednu korunu!

Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jedním z nejznámějších a nejbarvitějších indických svátků je Diwali – svátek světel. Podle legendy svítí celou noc nespočet světel, která ukazují Rámovi cestu z jeho vyhnanství domů. Údolí slonů v Zoo Praha s hinduistickým chrámem ašrám je ideálním místem, kde si svátek Diwali připomenout.

K chrámu vyrazí od Vzdělávacího centra u hlavního vchodu do zoo lampionový průvod. Trasa povede skrz spodní část zoo, poté vyhlídkovou cestou – Zakázankou na Oboru a bude ukončena ve slavnostně nasvíceném Údolí slonů. Tam na návštěvníky čeká kouzelná světelná show. Dozví se také zajímavosti o svátku Diwali a děti si odnesou tematickou samolepku.

Doprovodný program:
- 12.00–16.45 tematická výtvarná dílna ve Vzdělávacím centru při poslechu tradiční indické hudby.


Průvod:
- 16.30–16.55 Sraz účastníků průvodu u Vzdělávacího centra.
- 17.00 Průvod vyráží od Vzdělávacího centra
- 17.45 a 18.15 Začátek světelné show u restaurace Gulab

 

* Jedná se o klasický lampion na LED světýlko nebo svíčku, nikoli o létající lampióny/balóny štěstí! Jakékoli jiné svítidlo (např. baterka, mobil) není považováno za náhradu lampionu – nevztahuje se na něj tedy zvýhodněné vstupné.

** Pro tuto akci bude otevřen jen hlavní vchod, počítejte prosím s dostatečnou časovou rezervou na příchod do zahrady. Po zahájení průvodu již nebude možné do zahrady vstoupit! Upozorňujeme, že po zahájení průvodu není možný samovolný pohyb po zoo.

Světelná show, foto: Petr Hamerník, Zoo Praha


Světoznámá primatoložka Jane Goodall během své řeči před pavilonem Rezervace Dja v Zoo Praha po boku ředitele Zoo Praha Miroslava Bobka. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Světoznámá primatoložka a ochránkyně přírody Jane Goodall dnes pokřtila mládě gorily nížinné narozené před měsícem samici Kijivu v Zoo Praha. Malá gorila dostala jméno Gaia. Současně bylo odtajněno pohlaví tohoto v pořadí...

Klokani v průchozím výběhu Darwinova kráteru. Foto: Oliver Le Que

V neděli 12. května je Den matek. I my jej v zoo oslavíme.




Přihlášení k newsletteru