Nový domov pro kotuly v Zoo Praha

Akce v Zoo Praha

Helena Petáková  |  09. 06. 2020


Pro kotuly veverovité vznikl v dolní části Zoo Praha nový domov. Návštěvníci tak nyní mají možnost pozorovat dovádění tlupy těchto čilých jihoamerických opiček na novém místě v sousedství gibonů stříbrných.

Samotné otevření pavilonu mělo netradiční průběh – namísto stříhání pásky ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek a náměstek primátora hl. m. Prahy Petr Hlubuček přesekli mačetami liánovité šlahouny. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha. Samotné otevření pavilonu mělo netradiční průběh – namísto stříhání pásky ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek a náměstek primátora hl. m. Prahy Petr Hlubuček přesekli mačetami liánovité šlahouny. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.

Původní příbytek kotulů bude zbourán během úprav kmenových stok, které procházejí areálem Zoo Praha. Součástí projektu je sice obnova objektu, ale kotulové by řádově na půl roku neměli střechu nad hlavou, proto jim byl v předstihu zajištěn náhradní pavilonek v expozičním celku Vodní svět a Opičí ostrovy.

„Na této akci nakonec vydělali jak návštěvníci, tak kotulové. Ti mají nejenom modernější ubikaci, ale zejména skvělý výběh se vzrostlou moruší, kterou si náramně užívají,“ řekl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Nový pavilonek pro kotuly veverovité vznikl v expozičním celku Vodní svět a Opičí ostrovy v dolní části Zoo Praha. Foto: Tereza Mrhálková, Zoo Praha.

Stavba jednoduchého, převážně dřevěného pavilonku s venkovní pergolou byla na místě mezi rybníčkem čápů černých a pavilonem gaviálů zahájena koncem prvního čtvrtletí roku 2019. Investiční odbor Magistrátu hlavního města Prahy na ni uvolnil částku dva miliony korun.

„Po Darwinově kráteru otevíráme další novinku, která potěší všechny návštěvníky Zoo Praha. Pavilon je opět unikátní, krásně architektonicky zpracovaný a usazený do místa plného zeleně, kam je radost přijít,“ uvedl náměstek primátora hl. města Prahy Petr Hlubuček.

V novém domově se postupně zabydlelo devět samic a nový samec Manu, který do Zoo Praha přicestoval na sklonku minulého roku z Francie. Skupina se již stabilizovala a v brzké době je možné očekávat přírůstky.

Kotul veverovitý je čilá opička, která v poměrně početných skupinách tráví většinu dne hledáním potravy vysoko v korunách stromů. V Zoo Praha má chovná skupina k dispozici krásnou vzrostlou moruši. Foto: Tereza Mrhálková, Zoo Praha.


Koně Převalského chová Zoo Praha přes 90 let a hraje klíčovou roli v jeho návratu do mongolských stepí. Poslední divoký kůň světa se letos vrátí i do volné přírody Kazachstánu, avšak ještě předtím – již tuto sobotu – i do Troji. Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha

V sobotu 23. března otevřeme dlouho očekávanou expozici mongolské fauny s názvem Gobi. V ní naleznou domov především ikoničtí koně Převalského, kteří se tak do trojského areálu vrací po třech letech. Těšit se můžete také na...

Létavka ušatá, foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Světový den žab každoročně připadá na 20. března. My jej letos v Zoo Praha oslavíme již o tři dny dříve, a to v neděli sedmnáctého. Těšit se můžete na speciální komentovaná krmení a setkání u různých druhů žab a nejen...




Přihlášení k newsletteru