Slavnostní zahájení stavby nového Pavilonu goril

Akce v Zoo Praha

Helena Petáková  |  02. 11. 2019


V sobotu 9. listopadu ve 13 hodin za přítomnosti vzácných hostů oslavíme zahájení stavby nového Pavilonu goril. V prostoru před stávajícím Pavilonem goril odhalíme dvě unikátní sochy s africkým motivem, které představují symbolický základní kámen nového pavilonu. Na zvolené datum zároveň připadají 28. narozeniny Richarda, stříbrohřbetého vůdce pražské gorilí skupiny; dárky mu předáme ve 13.40. Připraveno je i africké hudební vystoupení a bohatý doprovodný program pro celou rodinu.

Pohled od jihozápadu z ulice Pod Hrachovkou na vstup do nového Pavilonu goril. Pohled od jihozápadu z ulice Pod Hrachovkou na vstup do nového Pavilonu goril.

Zahájení stavby nového Pavilonu goril představuje pro Zoo Praha významný mezník. Stávající pavilon sice splňuje všechny potřebné parametry, pokud by ale přišla další velká povodeň, evakuace goril by byla spojena s enormním rizikem. Nový pavilon bude stát v horní části zoo na konci výběhů africké savany, pod viničním domem Sklenářkou. Přípravné práce pro jeho stavbu začaly již na konci října.

Odhalení dvou soch s africkým motivem, které představují symbolický základní kámen nového pavilonu, proběhne v prostoru před stávajícím Pavilonem goril ve spodní části areálu v sobotu 9. listopadu od 13 hodin. Slavnostní události se zúčastní ředitel Zoo Praha Mgr. Miroslav Bobek, náměstek primátora hl. m. Prahy Ing. Petr Hlubuček, zástupce architektonické a projekční kancelář ABM architekti s. r. o. Ing. Arch. Petr Bouřil a kurátor primátů Mg. Cs. Vít Lukáš, DiS. Pozvání přijali také další vzácní hosté: herci Iva Janžurová, Zlata Adamovská a Petr Štěpánek.

O hudební doprovod se postará uskupení Njachas African hrající tradiční hudbu západní Afriky.

Doprovodný program (10.00–16.00)

  • Zábavně-edukační hra zaměřená na pochopení hlavních hrozeb, kterým čelí africká pralesní zvířata: 8 edukačních a herních stanovišť, zacílených na jednotlivé důvody ohrožení goril a dalších afrických druhů – tj. deforestace a ztráta přirozeného prostředí, populační expanze, nárůst lidských sídel a infrastruktury, pytláctví, problematika bushmeatu vs. alternativní zdroje potravy a těžba surovin. K programu je připravena speciální brožura, provázející návštěvníky jednotlivými stanovišti a soutěžními úkoly. Za každý úkol obdrží návštěvníci sběratelskou samolepku, kterou si nalepí na vyznačená místa zmíněné brožury.
  • Edukativní stánek pro děti ve spolupráci se společností REMA systém, a.s. Tzv. „Třídicí stanoviště“ vás seznámí se separováním různých druhů odpadů.
  • Komentovaná setkání u goril v 11.00 a v 15.00.
  • Ve 13.40 předání dárku Richardovi, který má 28. narozeniny. Nový enrichment, který si jistě užije celá gorilí skupina, bude předán za doprovodu odborného komentáře.

Gorilí samec Richard se narodil 9. listopadu 1991 v německém Frankfurtu nad Mohanem. Do Prahy dorazil v listopadu 2003, aby se zde stal novým vůdčím samcem. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Více informací o novém Pavilonu goril najdete zde

Nový pavilon goril


Světoznámá primatoložka Jane Goodall během své řeči před pavilonem Rezervace Dja v Zoo Praha po boku ředitele Zoo Praha Miroslava Bobka. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Světoznámá primatoložka a ochránkyně přírody Jane Goodall dnes pokřtila mládě gorily nížinné narozené před měsícem samici Kijivu v Zoo Praha. Malá gorila dostala jméno Gaia. Současně bylo odtajněno pohlaví tohoto v pořadí...

Klokani v průchozím výběhu Darwinova kráteru. Foto: Oliver Le Que

V neděli 12. května je Den matek. I my jej v zoo oslavíme.




Přihlášení k newsletteru