Nakresli zvíře ze znaku aneb Heraldická zvířata očima dětí

Akce v Zoo Praha

Helena Petáková  |  20. 06. 2019


Vyhlásili jsme výtvarnou soutěž pro všechny děti, které baví malovat zvířata. Jen to tentokrát musí být zvířata heraldická. Pro inspiraci si stačí zajít do zoo, doma pak nakreslit zvíře z erbu či znaku a poslat obrázek do zoo. Uzávěrka je 20. září a pro nejlepší výtvarníky jsou připraveny zajímavé ceny.

První obrázky do soutěže už začaly přicházet. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha První obrázky do soutěže už začaly přicházet. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Na začátku byla slova pronesená kardinálem Dominikem Dukou 7. prosince 2018 během mše za hnutí Na vlastních nohou – „Stonožka“ v katedrále sv. Víta. „Když je tu ředitel zoo, děti z hnutí ‚Stonožka‘ by měly malovat heraldická zvířata,” pronesl tehdy pražský arcibiskup. Ředitele Zoo Praha Miroslava Bobka nápad zaujal, a tak se zrodila výtvarná soutěž s názvem Nakresli zvíře ze znaku aneb Heraldická zvířata očima dětí.

Malé návštěvníky – ať už z hnutí „Stonožka“ nebo mimo něj – nyní vybízíme, aby se do zoo přišli podívat na zvířata, jež se často objevují v erbech a znacích. A zdaleka nejde jen o lvy a orly, ale překvapivě i o mnohá další exotická zvířata, například tygry, hrochy, slony, žirafy, antilopy, kondory, hady či krokodýly.

Na speciálních stanovištích mají děti možnost se dozvědět o těchto druzích více, a hlavně načerpat inspiraci pro své malby či kresby, které pak zašlou poštou do zoo.

Uzávěrka je 20. září a ty nejlepší obrázky budou od 26. října 2019 až do konce března vystaveny v Galerii Gočárovy domy v horní části zoo. Na jejich autory, kteří budou rozděleni do čtyř věkových kategorií, pak čekají originální odměny: komentované či noční prohlídky, krmení zvířat nebo zajímavé knihy.


Světoznámá primatoložka Jane Goodall během své řeči před pavilonem Rezervace Dja v Zoo Praha po boku ředitele Zoo Praha Miroslava Bobka. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Světoznámá primatoložka a ochránkyně přírody Jane Goodall dnes pokřtila mládě gorily nížinné narozené před měsícem samici Kijivu v Zoo Praha. Malá gorila dostala jméno Gaia. Současně bylo odtajněno pohlaví tohoto v pořadí...

Klokani v průchozím výběhu Darwinova kráteru. Foto: Oliver Le Que

V neděli 12. května je Den matek. I my jej v zoo oslavíme.




Přihlášení k newsletteru