Zoo Praha oslaví 87. „narozeniny“

Akce v Zoo Praha

Lenka Pastorčáková  |  20. 09. 2018


V pátek 28. září se v Zoo Praha uskuteční slavnost k 87. výročí otevření zoologické zahrady. Připraven je bohatý program v celém areálu zoo. Návštěvníci se mohou těšit na lachtana Melouna předvádějícího, jak správně třídit odpad, křtiny gepardích mláďat s atletem Jakubem Holušou či představení nového Toulavého autobusu za účasti jeho patrona - fotbalisty Karla Poborského. Kdo s sebou přinese vysloužilý mobil či tablet, dostane navíc dárek.

V pátek 28. září, u příležitosti 87. výročí otevření Zoo Praha, budou slavnostně pokřtěna mláďata gepardů, a to za účasti špičkového atleta Jakuba Holuši. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha. V pátek 28. září, u příležitosti 87. výročí otevření Zoo Praha, budou slavnostně pokřtěna mláďata gepardů, a to za účasti špičkového atleta Jakuba Holuši. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.

Zoo Praha má za sebou další úspěšnou hlavní sezónu. Všechny své příznivce a podporovatele proto zve, aby si na její závěr, v den 87. výročí otevření zoo, přišli užít den plný zábavy. Program začne v 11 hodin vystoupením lachtana Melouna, dále proběhne například vernisáž výstavy „Fotím v Zoo Praha“ a začne hlasování o vítězi soutěže. Za účasti jednoho z nejlepších českých atletů Jakuba Holuši budou pokřtěna gepardí mláďata, legendární fotbalista Karel Poborský – jako patron projektu - pomůže představit nový Toulavý autobus, vyhlásit sbírku na in situ projekty a předat enrichment gorilám.

Podstatou projektu Toulavý autobus je environmentální vzdělávání dětí v Kamerunu. Školní autobus během několikadenních výletů dopravuje kamerunské děti z okolí biosférické rezervace Dja do záchranných stanic pro primáty. Dosavadní autobus byl v důsledku opotřebení – v náročném terénu už najezdil desetitisíce kilometrů – nahrazen autobusem novým, pořízeným z velké části z finančního daru Magistrátu hlavního města Prahy. Jeho cesty se teď navíc rozšiřují o naučnou botanickou stezku přímo v oblasti Dja.

Doprovodný program v rámci oslavy je připraven jednak u Pavilonu goril – kdo tam na stanovišti firmy REMA Systém odevzdá starý mobil či tablet, odnese si drobný dárek –, jednak v Galerii Gočárovy domy, kde probíhá výstava Sklípkani. Kdo přinese svlečku svého sklípkana (min. tři centimetry velkou), dozví se jeho pohlaví.

 

Program oslavy 87. výročí Zoo Praha (28. září 2018):

  • 11:00 – 12:00 expozice lachtanů – vystoupení chovatele Jakuba Mezeie s lachtanem Melounem ve vodě, projev ředitele Zoo Praha Miroslava Bobka a zástupců hl. m. Prahy, slavnostní přípitek, vystoupení lachtaní rodiny.
  • 12:00 – 12:30 pódium před Vzdělávacím centrem – vernisáž výstavy Fotím v Zoo Praha, zahájení hlasování o vítězi fotografické soutěže, fotokoutek pro návštěvníky.
  • 13:30 – 14:30 pódium před venkovním výběhem gepardů – slavnostní křtiny gepardů a odhalení jmen mláďat za účasti zástupců Zoo Praha, hl. m. Prahy a atleta Jakuba Holuši, soutěž u radaru na měření rychlosti.
  • Od 14:30 pódium u venkovního výběhu goril – vyhlášení fundraisingové sbírky na in situ projekty, předání enrichmentu gorilám, rozhovory s Miroslavem Bobkem, Karlem Poborským a Vítem Kahlem.

Doprovodný program:

  • 10:00 – 16:00 u Pavilonu goril
    • stanoviště firmy REMA Systém, a.s. – třídící aktivity a kvízy, sběrný box na mobily a tablety, ukázky recyklace v Zoo Praha
    • stanoviště Zoo Praha - ukázka krmné dávky pro gorily, gorilí hlavolamy, které si budou moci návštěvníci sami vyzkoušet, nejrůznější edukativní hry (např. rozpoznání jednotlivých členů gorilí tlupy podle obličejů či omalovánky s tématikou goril), povídání na téma Toulavý autobus a Strážci pralesa
  • 15:30 – 17:30 Galerie Gočárovy domy - komentované prohlídky výstavy Sklípkani za doprovodu chovatele Davida Šťastného, pozorování svleček a kokonů sklípkanů pomocí binokulárních lup, workshop na téma určování pohlaví sklípkanů

Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

V pondělí 1. dubna, „na apríla“, můžete od 10 do 15 hodin volat na speciální aprílovou linku 296 112 300 panu Hrochovi, který rád zodpoví všechny vaše zvídavé dotazy.

Expozici Gobi (nejen) pro koně Převalského otevřela Zoo Praha v sobotu. Během nadcházejícího víkendu ji mohou zájemci poznat během speciálních prohlídek s průvodcem, které začínají oba dny ve 14 hodin u horní stanice lanovky. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Velikonoční víkend v Zoo Praha nabídne honbu za pokladem, zdarma komentované prohlídky nové expozice Gobi i exkurzi do Ptačích mokřadů, které před pár dny obydlely nejvzácnější kachny světa, působiví morčáci paranští. Oba...




Přihlášení k newsletteru