Zoo Praha zve na výstavu „Achatiny“

Akce v Zoo Praha

Lenka Pastorčáková  |  31. 05. 2018


V sobotu 2. června ve 13 hodin začne v Gočárových domech vernisáž výstavy s názvem Achatiny v Zoo Praha. Výstava má za cíl upozornit na velkou rozmanitost zdánlivě nenápadných druhů plžů a potrvá do 2. září.

Na výstavě bude k vidění i achatina vroubkovaná s kontrastním zbarvením ulity. Foto: Tomáš Protiva Na výstavě bude k vidění i achatina vroubkovaná s kontrastním zbarvením ulity. Foto: Tomáš Protiva

Plži se mohou zdát nenápadnými tvory. Jejich život je relativně krátký, nejmenší druhy žijí jen jednu sezónu, velké druhy pak i deset let. Přesto je jejich rozmanitost velká, nejen co se týká barev či velikostí. Výstavou Achatiny v Zoo Praha, která je největší výstavou plžů v ČR, chceme poukázat právě na tuto variabilitu a zajímavé aspekty jejich života.

Výstava představí především zástupce šneků z čeledi Achatinidae - neboli oblovek - tropických suchozemských plžů dorůstajících velikosti až 30 cm. Ti se v posledních letech stali pro svůj atraktivní vzhled a nenáročnost oblíbenými domácími mazlíčky.

Zástupce čeledi Achatinidae na výstavě doplní i další druhy tropických plžů; nebudou chybět ani zástupci českých nebo v ČR zdomácnělých druhů, které lze potkat v lesích či zahradách. Kromě šneků představujeme i zástupce slimáků a plzáků.

Sobotní vernisáž začne ve 13 hodin a její doprovodný program potrvá do 17. hodiny. V průběhu výstavy - každou neděli od 10 do 18 hodin - se mohou návštěvníci těšit i na komentované prohlídky plžů, mezi 14. a 15. hodinou se jim bude věnovat také chovatel.


Užovka podplamatá, foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Letos se v rámci této celosvětové akce v neděli 21. dubna zaměříme na ochranu přírody v Česku a seznámíme se s volně žijícími živočichy na území zoologické zahrady.

Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Exotické rajky, proslulé nádhernými pery a propracovanými zásnubními tanci, nově osídlí novoguinejskou expozici v Rákosově pavilonu. Oficiálně je budeme představovat v sobotu 13. dubna. Na tematické hry se můžete těšit mezi...




Přihlášení k newsletteru