Výstava prvního malíře pražské zoo

Akce v Zoo Praha

Alena Šteffelová  |  02. 11. 2017


Zoo Praha výstavou připomene 130. výročí narození svého prvního malíře Františka Xavera Procházky. Jeho dílo je s naší zoo neodmyslitelně spjato. Byl autorem mnoha ilustrací zvířat a taktéž proslulé perokresby lvice Šárky, která se stala významným vizuálním prvkem pražské zoo. Výstava bude k vidění od 4. listopadu v galerii Gočárovy domy.

K výročí 130 let od narození svého prvního malíře F. X. Procházky připravila Zoo Praha výstavu mapující jeho dílo a život. K výročí 130 let od narození svého prvního malíře F. X. Procházky připravila Zoo Praha výstavu mapující jeho dílo a život.

Unikátní výstava poodhaluje nejen práci, ale také životní osudy malíře F. X. Procházky (1887 – 1950). Byl jedním z prvních českých autorů vědeckých ilustrací živočichů. Když se v roce 1919 přestěhoval do Prahy, netrvalo dlouho a setkal se s profesorem Jiřím Jandou. Kromě toho, že s ním spolupracoval na řadě jeho knih, podporoval Jandovu myšlenku na založení zoologické zahrady. Významně se zasloužil se o popularizaci tohoto úsilí.

V roce 1931 se prvně otevřely brány pražské zoo veřejnosti. Profesor Janda se stal prvním ředitelem a F. X. Procházka jejím prvním malířem. V následujících letech zachytil mnoho původních zvířecích obyvatel a perokresba sedící lvice Šárky byla používána na obálkách a v hlavičce dopisního papíru Zoo Praha.

Výstava k výročí 130 let od narození Františka Xavera Procházky bude k vidění od 4. listopadu do 31. prosince 2017 v pražské zoologické zahradě v galerii Gočárovy domy.

 


Světoznámá primatoložka Jane Goodall během své řeči před pavilonem Rezervace Dja v Zoo Praha po boku ředitele Zoo Praha Miroslava Bobka. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Světoznámá primatoložka a ochránkyně přírody Jane Goodall dnes pokřtila mládě gorily nížinné narozené před měsícem samici Kijivu v Zoo Praha. Malá gorila dostala jméno Gaia. Současně bylo odtajněno pohlaví tohoto v pořadí...

Klokani v průchozím výběhu Darwinova kráteru. Foto: Oliver Le Que

V neděli 12. května je Den matek. I my jej v zoo oslavíme.




Přihlášení k newsletteru