Dny hmyzožravců v Zoo Praha

Akce v Zoo Praha

Alena Šteffelová  |  20. 07. 2017


O tomto víkendu (22. a 23. července) si na své v Zoo Praha přijdou všichni milovníci netradičních pokrmů. Podávat se zde budou ty nejvybranější pochoutky z hmyzu. Na již tradičních Dnech hmyzožravců budou moci návštěvníci ochutnat třeba šváby na medu a další delikatesy a zároveň se dozví mnoho zajímavého o hmyzožravých zvířatech.

Zájem o netradiční hmyzí pochoutky je vždy v Zoo Praha velký. Návštěvníci mohou sledovat i přípravu neobvyklých receptů. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha. Zájem o netradiční hmyzí pochoutky je vždy v Zoo Praha velký. Návštěvníci mohou sledovat i přípravu neobvyklých receptů. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.

„Když jsme před sedmi lety se Dnem hmyzožravců začínali, měli jsme trochu obavy, jak ho návštěvníci přijmou,“ vzpomíná ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek a doplňuje: „Dnes už je to tradiční akce, která tentokrát potrvá po oba víkendové dny. Nejde jen o ozvláštnění návštěvy zoo, ale také o upozornění na fakt, že v řadě kultur se hmyz běžně konzumuje a že může být řešením výživy lidstva v budoucnosti.“

Pokrmy, které jsou někde zcela běžnou součástí kuchyně, jsou u nás trochu okrajovou záležitostí. Česko je stejně jako většina evropských zemí spolu s USA a Ruskem pomyslným bílým místem na mapě konzumentů hmyzu. Přesto hmyz stojí za pozornost a ochutnání.

Pokud vás lákají cvrčci v karamelu, sarančata v sezamovém obalu nebo švábi upravení na několik způsobů, rozhodně zamiřte do pražské zoologické zahrady. Všechny tyto hmyzí jednohubky a mnoho dalších budete moci vyzkoušet od 10 do 16 hodin v sobotu i v neděli u Vzdělávacího centra. Zájemci si pak budou moci vybrané recepty odnést domů.

Kromě ochutnávky se mohou lidé těšit na setkání s hmyzožravými zvířaty. Už v 10 hodin proběhne speciální komentované krmení hrabáčů kapských v Africkém domě. V rámci něho návštěvníci uvidí i jeho oblíbenou kaši a jako pochoutku podávané moučné červy.

O hodinu později se již budou moci návštěvníci u Vzdělávacího centra seznámit s dalšími zvířaty živícími se hmyzem. Až do 15 hodin budou k vidění další hmyzožravci, například gekončík noční, ježek bělobřichý, sklípkan a další. Kromě nich lidé uvidí i to, čím a jak se vlastně krmí.

Program v sobotu a neděli (22. a 23. 7.) u Vzdělávacího centra:

  • 10.00 Speciální komentované krmení hrabáčů kapských
    (Africký dům)

  • 10.00 – 16.00 Hmyz na talíři – ukázky přípravy jídel
    a možnost ochutnávky

  • 10.00 – 16.00 Co jedí hmyzožravci – informační stánek
    s ukázkou krmiv hmyzožravých druhů

  • 11.00, 12.00, 14.00 a 15.00 Seznámení s hmyzožravými zvířaty – ukázky
    různých druhů zvířat a jejich komentovaná krmení

Sobota a neděle bude v Zoo Praha patřit hmyzožravcům. Lidé budou moci ochutnat hmyzí delikatesy. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.


Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

V pondělí 1. dubna, „na apríla“, můžete od 10 do 15 hodin volat na speciální aprílovou linku 296 112 300 panu Hrochovi, který rád zodpoví všechny vaše zvídavé dotazy.

Expozici Gobi (nejen) pro koně Převalského otevřela Zoo Praha v sobotu. Během nadcházejícího víkendu ji mohou zájemci poznat během speciálních prohlídek s průvodcem, které začínají oba dny ve 14 hodin u horní stanice lanovky. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Velikonoční víkend v Zoo Praha nabídne honbu za pokladem, zdarma komentované prohlídky nové expozice Gobi i exkurzi do Ptačích mokřadů, které před pár dny obydlely nejvzácnější kachny světa, působiví morčáci paranští. Oba...




Přihlášení k newsletteru