Cody – ostražitý hlídač

Zvířecí osobnosti

Zoo Praha  |  22. 03. 2023


Pokud byste v Africe hledali zvířecí zosobnění hbitosti a zvědavosti, určitě byste vybrali surikatu, malou šelmu z čeledě promykovitých.

Pokud byste v Africe hledali zvířecí zosobnění hbitosti a zvědavosti, určitě byste vybrali surikatu, malou šelmu z čeledě promykovitých.

O této obyvatelce travnaté savany a suché křovinaté polopouště se vlastně skoro nikdy nemluví v jednotném čísle, protože jednu surikatu jen tak neuvidíte. V Zoo Praha surikaty žijí podobně jako v přírodě ve veliké rodinné kolonii, ve které se většinou rozmnožuje pouze dominantní pár.

„Chovný pár tvoří už dva roky se samicí Kimmy čtyřletý samec Cody, který k nám přišel v roce 2019 jako bezmála roční z jihlavské zoo spolu se svým bratrem. Od té doby se ve skupině podařilo odchovat již devět potomků,“ popisuje roli pražského samce v kolonii chovatel Daniel Jančařík.

Surikaty umí velmi dobře hrabat a jejich podzemní nory tvoří často nepřehlednou spleť doupat, kde se schovávají jak před nepříznivými teplotami, tak před predátory. Na jejich případnou přítomnost upozorňují takzvaní strážci, kteří kolonii v typicky vzpřímeném postoji hlídají. Samec Cody se tak většinu času střídá s ostatními členy skupiny především právě v hlídkování na vyvýšených kamenech ve venkovním výběhu.

Surikaty mají široký repertoár hlasových projevů, kterými varují před zjištěným nebezpečím a dokážou odlišit jednotlivé hrozby – například ty přicházející ze vzduchu (draví ptáci) od pozemního predátora (hyena, šakal či varan). Ostatní členové kolonie se tak mohou bez obav věnovat jiným činnostem, jako je hloubení a oprava nor, péče o mláďata či hledání potravy. Surikaty jsou také obratnými lovci a poradí si nejen s hmyzem, hlodavci a ještěrkami, ale i s jedovatými hady a štíry.

„V Zoo Praha se tyto drobné šelmy živí rozmanitou stravou, nejvíce si pochutnají na hmyzu či kouscích syrového či vařeného masa. Jejich dovádění mohou lidé pozorovat poblíž pavilonu Africký dům v horní části areálu,“ zve k bližšímu seznámení s tímto druhem Jančařík, který je zároveň Codyho patronem v kampani Seznamte se!.

Související

Surikata ve webovém Lexikonu zvířat

Adopce surikaty (6 000 Kč na rok)

Sponzoring surikaty (libovolnou částkou od 100 Kč výše)

Stravenka pro surikatu