Programy pro školy s průvodcem

Pro školy


„Tu velkou přednost má zoologická zahrada, že učí bez moření. Počíná zábavou a končí věděním.“
(prof. Jiří Janda, zakladatel Zoo Praha)

Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Ven ze školních lavic

Nabídka vzdělávání v areálu Zoo Praha

Nabídka Zoo Praha poskytuje možnost oživení a zpestření vaší výuky. Témata našich komentovaných prohlídek a programů interaktivně doplňují výuku biologicky zaměřených předmětů (přírodovědy, přírodopisu nebo biologie).

Objednávkový systém ZDE

Upozornění: Na automaticky generované e-maily, prosíme, neodpovídejte. V případě dotazů či změn objednaných programů pište na skoly@zoopraha.cz nebo volejte 296 112 116.

Před objednáním programu si prosím prostudujte pravidla uvedená ZDE.

 

Přehled programů Zoo Praha pro školy:

PROHLÍDKY S PRŮVODCEM

Prohlídky s průvodcem probíhají formou komentované procházky po zoologické zahradě a je možné realizovat je v českém nebo anglickém jazyce.

Vybírat můžete z následujících témat a vhodně tak doplnit látku aktuálně probíranou ve škole:

Savci
Víte, jak poznáte savce? Myslíte, že savec dokáže létat nebo trávit celý život ve vodě? A může i savec klást vejce? To a mnoho dalšího se dozvíte, když se s námi vypravíte do fascinující říše této živočišné skupiny.

Ptáci
Všechno lítá, co peří má. Ovšem je to pravda? A opravdu létají jen ptáci? Vydejte se s námi na exkurzi do rozmanitého světa ptáků a dozvíte se nejen odpovědi na tyto otázky, ale i mnoho dalších zajímavostí.

Plazi a obojživelníci
Při procházce za plazy a obojživelníky se dozvíte, že navzdory jejich převládající neoblíbenosti jde o fascinující živočichy. Dovedli se brilantně přizpůsobit svému prostředí a jejich život je mnohdy zajímavější, než bychom čekali. Seznámíte se s prapodivně vypadajícími vodnicemi a velemloky, s ohroženými gaviály, s největšími varany světa či s jedovatými hady.

Zajímavosti o zvířatech chovaných v Zoo Praha
Říše zvířat je plná tajů a zajímavostí. Přijďte a zjistěte, jaký živočich je v zoologické zahradě největší, jak tráví svůj den lachtani nebo čím se nejraději baví naše gorilí rodina. To a mnoho dalšího na vás čeká během prohlídky na téma zajímavosti.

Etologie aneb Rozumíte chování zvířat?
Že neznáte etologii čili nauku o chování zvířat? Při prohlídce zoologické zahrady její obyvatelé naživo předvádí různé formy komunikace, sociálního chování, ritualizace a mnoho dalších zajímavých projevů. Živá učebnice etologie se před vámi otevírá dokořán!

Putování za velikány zvířecí říše
Pojďte s námi po stopách velikánů zvířecí říše. Putování vás zavede do nejrůznějších koutů světa.
Z afrických zvířat můžete obdivovat vysoké a elegantní žirafy a v přímém kontrastu s nimi zavalité hrochy. V Indii na vás dýchne kultura, jež je neodmyslitelně spjata se slony, a v Arktidě se seznámíte s ledními medvědy.

Vzácní a jedineční
Prohlídka je zaměřená na poslání moderní zoologické zahrady jako významného článku v ochraně přírody. Představíme vám management ochrany zvířat a navštívíme vzácné, jedinečné a ohrožené druhy, které naše zoo chová. Na závěr se dozvíte, jak může pomoci každý z nás!

Primáti, naši příbuzní
Procházka za primáty vás seznámí s tím, co všechno máme s našimi nejbližšími živočišnými příbuznými společného, a co nás od nich naopak odlišuje. Nakouknete do rodinného života našich goril, zjistíte, co ohrožuje outloně či orangutany a také co může každý z nás udělat, aby je pomohl chránit.

Pomáháme jim přežít
Jakou úlohu hraje zoologická zahrada v ochraně přírody a jak složité je rozhodování o vhodných způsobech ochrany jednotlivých druhů? Představíme vám jednotlivé projekty Zoo Praha, zaměřené na ochranu zvířat (nejen) v místě jejich přirozeného výskytu. Držte si klobouky! Společně se projedeme Toulavým autobusem v afrických pralesích, na křídlech supů symbolicky vzlétneme až nad vrcholky balkánských hor a nahlédneme pod pokličku velmi úspěšných transportů koní Převalského, které nás přenesou až do dalekého Mongolska.

Cesta do Afriky I: tropický deštný les
Prozkoumejte spolu s námi Afriku a její biomy! V první části afrického putování pocítíte na vlastní kůži atmosféru tropického deštného lesa s gorilami a dalšími unikátními živočichy. Zjistíte také, jakým nástrahám deštný les a jeho zvířecí obyvatelé čelí a jaké projekty Zoo Praha rozvíjí k jejich ochraně. A na závěr zavítáme na návštěvu ke strážcům pralesa!

Cesta kolem světa
Cesta kolem světa za 90 minut. Že to není možné? Pojďte se sami přesvědčit do Zoo Praha! Spolu s klokany si zaskočíme do Austrálie, zaposloucháme se do zpěvu exotického ptactva z tropické džungle a ochladíme se u ledních medvědů. Dozvíte se, jak se zvířata na celém světě přizpůsobila svým přírodním podmínkám, a poznáte, jak fascinující a bohatá je biodiverzita naší planety. Cestujeme za každého počasí.

Naše příroda
Zoo Praha je velmi bohatá na unikátní biotopy a díky tomu zde najdeme i velké množství volně žijících druhů zvířat. Vydejte se s námi po stopách českých plazů a ptáků, prozkoumejte hmyz (nejen) v hmyzích hotelích a počíhejte si na vzácné sysly!

Nově Zoo Praha nabízí sezonní prohlídky, reflektující roční období a aktuální dění v zahradě:

Podzim: Svět kopytníků
V září, říjnu a listopadu vás zavedeme do světa kopytníků. Kdo má rohy a kdo parohy? Existuje lichokopytník se čtyřmi prsty? Nejen na tyto otázky budete znát odpověď po prohlídce v Zoo Praha.

Zima: Co dělají zvířata v zimě
Fascinující způsoby adaptace zvířat na zimu vám ukážeme v prosinci, lednu a únoru. Vypravte se s námi za ledními medvědy, soby či tučňáky a zjistěte, proč jsou pro zimu jako stvoření.

Jaro: Rodičovství a mláďata
Březen a duben věnujeme rodičovské péči a mláďatům. Zasvětíme vás také do tajů rozmnožování zvířat od nádherných zásnubních tanců jeřábů až po tajemství dlouhé březosti lachtanů.

Léto: Potravní strategie ve zvířecí říši
Květen a červen bude patřit krmení. Kdo je potravní specialista? Kolik kilogramů mrkve se v zoo spotřebuje za jeden den? Lektoři ze Zoo Praha vám vše zodpoví!

Vyberte si vlastní téma!
Žádná z nabídek úplně nevyhovuje vašim potřebám? Zvolte si téma sami a my vám program připravíme na míru. (Poplatek za tuto prohlídku činí 800 Kč a zahrnuje přípravu programu a služby průvodce pro 1 skupinu)

Informace a podmínky poskytnutí:
Doporučený věk žáků: pro všechny věkové kategorie
Doba trvání: 90 minut
Počet žáků: maximálně 30
Vstupné do areálu zoo pro školní skupiny ZDE, pedagogický doprovod zdarma
Poplatek za prohlídku:
     - 400 Kč za průvodce pro 1 skupinu v českém jazyce
     - 800 Kč za průvodce pro 1 skupinu v českém jazyce na téma dle vlastního výběru
     - 800 Kč za průvodce pro 1 skupinu v anglickém jazyce
Objednávky: nejméně jeden týden předem přes náš objednávkový systém

Kdy: ve všední dny v 9.00, 11.00, 13.00 a 14.30

VÝUKOVÉ PROGRAMY

Výukové programy s průvodcem probíhají formou komentované procházky po zoologické zahradě nebo programu realizovaného ve Vzdělávacím centru či v Papírně. Jsou doprovázeny pracovními listy a ukázkami přírodnin či zvířat z kontaktních chovů. Vybavíme vás tablety, dalekohledy či termometry a dobrodružství může začít!

a) PROGRAMY PRO MŠ A 1. – 3. třídu ZŠ

Jak se plazi plazili
Proč had nemá nohy a kde mu začíná ocas? Může želva vylézt z krunýře? A proč slepýš není had? Po našem programu budou i ti nejmenší znát odpověď.

Nebojte se strašidel!
Víte, jak se z neškodných zvířátek staly v myslích lidí nebezpečné příšery? Nasaďte si královskou korunu, opásejte se mečem a vydejte se s námi do Tajemného lesa. Žije tam totiž dvouhlavý drak!

Jak si povídají zvířátka aneb Etologie pro nejmenší
Rozumíte řeči zvířat? My v zoo ano – a rádi vás to naučíme! Při procházce za zvířaty zjistíte, že rozumět jejich řeči není vůbec složité. Společně si ukážeme, jakými způsoby spolu (i s námi) komunikují.

Informace a podmínky poskytnutí:
Doporučený věk žáků: MŠ, 1.–3. třída ZŠ
Doba trvání: 60 minut
Počet žáků: program Jak si povídají zvířátka aneb Etologie pro nejmenší pro 25 osob, program Jak se plazi plazili a Nebojte se strašidel pro maximálně 15 osob
Vstupné do areálu zoo pro školní skupiny ZDE, pedagogický doprovod zdarma
Poplatek za program: 800 Kč za průvodce pro 1 skupinu
Objednávky: nejméně jeden týden předem přes náš objednávkový systém
Kdy: ve všední dny v 9.00, 11.00, 13.00 a 14.30
Programy Jak se plazi plazili a Nebojte se strašidel! probíhají ve Vzdělávacím centru Zoo Praha a v klubovně Gočárových domů a jejich součástí jsou i ukázky zvířat z kontaktních chovů. Program Jak si povídají zvířátka aneb Etologie pro nejmenší probíhá jako jediný z těchto programů v areálu zoologické zahrady (ve spodní části).

b) PROGRAMY PRO ZŠ A SŠ

Etologie (chování zvířat)
Mají opice blechy? Proč má tygr pruhy? A opravdu dovedou ptáci používat nástroje, i když nemají ruce? Nejen tyto otázky si klade etologie neboli věda zabývající se chováním živočichů. Staňte se i vy na chvíli vědci v zoo, pojďte s námi pozorovat zvířata a společně rozluštit jejich tajemné signály. Možná zjistíte, že některé věci dělají zvířata podobně jako my, lidé… Anebo je to právě naopak?
Tento program je vhodný pro věkové kategorie: 7.–9. třída ZŠ, SŠ

Ptáci
Který z ptáků zazdívá svou družku do dutiny ve stromě? Proč má kolibřík jiný zobák než orel? A kdo neumí létat, ač patří mezi letce? To vše a mnohem více se dozvíte při návštěvě rozmanitého světa ptáků v Zoo Praha.
Tento program je vhodný pro věkové kategorie: 4.–6. třída, 7.–9. třída ZŠ

Šelmy
Řád šelem je velmi pestrý: od malých surikat až po velkého medvěda ledního, od býložravé pandy až po výhradní masožravce – kočkovité šelmy. Seznamte se se způsobem života zvířat, která jsou dokonale přizpůsobena k lovu kořisti, a s jejich adaptacemi na prostředí, jež obývají. Jako vrcholoví predátoři se mnozí z nich řadí mezi ohrožené druhy a určitě stojí za vaši pozornost!
Tento program je vhodný pro věkové kategorie: 4.–6. třída, 7.–9. třída ZŠ, SŠ

Domácí zvířata a domestikace
I v hlavním městě můžete navštívit vesnický statek! Právě takovou podobu má naše Dětská zoo, kam vás zavedeme za tradičními i exotickými domácími zvířaty. Vydejte se s námi na cestu plnou objevů a překvapivých zjištění.
Tento program je vhodný pro věkové kategorie: 4.–6. třída, 7.–9. třída ZŠ

Lovec a kořist (potravní řetězec)
Myslíte, že má souboj lovce a kořisti jasný výsledek? Ale kdepak! Pestrou škálu zbraní si vyvinuli nejen predátoři, ale také jejich kořisti. Hravou formou ukážeme, že aby koloběh živin v přírodě fungoval, je v ekosystému zapotřebí obou – tedy jak lovce, tak jeho kořisti. Třeba zjistíte, že i predátor může být nakonec uloven a že je lepší nebýt sám. Pozor, tento program je jen pro odvážné! Při pohledu na ďábly medvědovité ucítíte pach krve a na vlastní kůži poznáte ostří bodlin dikobraza...
Tento program je vhodný pro věkové kategorie: 4.–6. třída ZŠ

Badatel v džungli
Vydejte se s námi přímo do tropické džungle! Poznáte, jak taková džungle vypadá, jací tvorové ji obývají a čím je pro planetu tak významná. Vyzkoušíte si práci s dalekohledy, kompasy či vlhkoměry, naučíte se jako správní badatelé rozpoznávat pobytové stopy zvířat a na závěr se pokusíte objevit vzácného a tajemného živočicha, ukrytého v hloubi pralesa!
Tento program je vhodný pro věkové kategorie: 1.–3. třída, 4.–6. třída, 7.–9. třída ZŠ

Toulavý autobus
Přeneste se spolu s námi do dalekého Kamerunu a proměňte se v africké žáky! Na palubě Toulavého autobusu se vydáte na symbolickou cestu za záchranou goril nížinných a dalších ohrožených druhů střední Afriky. Z africké vesnice zamíříte až do srdce tropického deštného lesa Rezervace Dja a na návštěvě u neohrožených strážců pralesa zjistíte, co je to bushmeat a jaké nebezpečí představují pro africká zvířata pytláci. Nahlédněte pod pokličku jednomu z nejvýznamnějších in situ projektů Zoo Praha!

Pomáháme jim přežít
Jaký je smysl moderních zoologických zahrad, co dělají pro záchranu živočichů a celých ekosystémů a jak se do ochrany přírody může zapojit každý z nás? To se dozvíte ve výukovém programu, představujícím to nejzásadnější ze záchranných projektů Zoo Praha „Pomáháme jim přežít“.
Tento program je vhodný pro věkové kategorie: 4.–6. třída, 7.–9. třída ZŠ

Divoká příroda v Zoo Praha
Do Zoo Praha nemusíte vyrazit pouze za zvířaty z dalekých krajin, jako jsou tygři, sloni nebo žirafy. V Zoo Praha to žije i mimo výběhy námi chovaných svěřenců. Lokalita areálu naší zoologické zahrady je velmi bohatá na výskyt řady vzácných druhů. Naučte se je rozpoznávat a přesvědčte se, jakou pestrost může skrývat česká fauna! Staňte se na chvíli ornitology, entomology nebo herpetology a vyzkoušejte si biomonitoring v praxi.
Tento program je vhodný pro věkové kategorie: 4.–6. třída, 7.–9. třída ZŠ, SŠ

Za koňmi Převalského na Dívčí hrady
Poznejte poslední žijící druh divokého koně, který se podařilo zachránit jen díky chovu v lidské péči. Komentované procházky v lokalitě Dívčích hradů Vás seznámí nejen s tímto unikátním druhem, ale také s historií jeho chovu v Zoo Praha, s jeho návratem do volné přírody a s ochranářským záměrem výběhu na Dívčích hradech.
Tento program je vhodný pro věkové kategorie: 4.–6. třída, 7.–9. třída ZŠ, SŠ

Informace a podmínky poskytnutí:
Doporučený věk žáků: 4.–6. třída ZŠ, 7.–9. třída ZŠ, SŠ
Doba trvání: 90 minut
Počet žáků: maximálně program Toulavý autobus do 15 osob, ostatní programy do 25 osob
Vstupné do areálu zoo pro školní skupiny ZDE, pedagogický doprovod zdarma
Poplatek za program: 800 Kč za průvodce pro 1 skupinu
Objednávky: nejméně jeden týden předem přes náš objednávkový systém

Kdy: ve všední dny v 9.00, 11.00, 13.00 a 14.30

ENRICHMENTOVÉ WORKSHOPY

Během programu se dovíte nejen to, co je to enrichment a proč je v zoologických zahradách důležitý, ale zejména si budete moci výrobu takového enrichmentu sami vyzkoušet.

Informace a podmínky poskytnutí:
Doporučený věk žáků: všechny ročníky ZŠ a SŠ
Doba trvání: 90 minut
Počet žáků: maximálně 25
Vstupné do areálu zoo pro školní skupiny ZDE, pedagogický doprovod zdarma
Poplatek za program: 1000 Kč pro 1 skupinu
Objednávky: dle individuální domluvy (nejméně dva týdny předem) na skoly@zoopraha.cz
Kde: Workshopy probíhají ve Vzdělávacím centru Zoo Praha a v areálu zoologické zahrady

WORKSHOP VÝROBY PAPÍRU ZE SLONÍHO TRUSU

Možnost vyzkoušet si vlastnoruční výrobu papíru je zajímavým setkáním s tradiční ruční prací našich předků. Ruční papír se dá vyrobit z nejrůznějších surovin. Využít lze dokonce sloní trus, nebo přesněji vlákninu, která je v trusu obsažená. Přijďte k nám do Papírny a odhalte způsob výroby tohoto „sloního papíru“!

Informace a podmínky poskytnutí:
Doporučený věk žáků: vhodné pro všechny věkové kategorie
Doba trvání: 90 minut
Počet žáků: maximálně 20
Vstupné do areálu zoo pro školní skupiny ZDE, pedagogický doprovod zdarma
Poplatek za program: 600 Kč (v ceně je 10 ks papíru, každý další se připlácí 50 Kč/ks)
Objednávky: nejméně jeden týden předem na spejchalova@zoopraha.cz

Kdy: ve všední dny v 10.00 a 12.00

NABÍDKA PRO ŽÁKY SE SPECIFICKÝMI POTŘEBAMI

Speciální program pro děti se specifickými potřebami Zoo všemi smysly: Vypravte se s námi poznávat svět zvířat skrze nejrůznější smyslové vjemy. Čeká vás hodina ve Vzdělávacím centru se zkušeným lektorem a s bohatou škálou připravených přírodnin, krmiv, substrátů, pachových vzorků či zvukových nahrávek zvířat. Nebude chybět ani ukázka zvířat z kontaktních chovů. Po programu ve Vzdělávacím centru následuje 30minutová procházka za blízkými zvířaty v areálu zoo. Program je vhodný pro všechny typy handicapu dle vaší předchozí specifikace.

Informace a podmínky poskytnutí:
Doporučený věk žáků: vhodné pro všechny věkové kategorie
Doba trvání: 90 minut
Počet žáků: maximálně 15
Vstupné do areálu zoo pro školní skupiny ZDE, pedagogický doprovod zdarma
Poplatek za program: 1000 Kč za průvodce pro 1 skupinu
Objednávky: nejméně jeden týden předem přes náš objednávkový systém

Kdy: ve všední dny v 9.00, 11.00, 13.00 a 14.30

 


Dotazy a požadavky k nabídce pro školy směřujte na adresu skoly@zoopraha.cz nebo tel. 296 112 116.

 

 


 

Nabídka programů pro školy v areálu Zoo Praha

Online registrace ZDE.

Zoo Praha nabízí školám několik typů vzdělávacích aktivit. Na následujících stránkách máte možnost se s nabídkou seznámit a v případě zájmu si požadovaný produkt jednoduše objednat.

Vybírat můžete z prohlídky s průvodcem (prohlídka části zoo na vybrané téma), výukových programů (programy vedené lektory, jichž se žáci aktivně účastní) a doplňkových programů (pracovní listy, učitelské balíčky apod.).

 

Přihlášení ke školnímu newsletteru