O vlcích a Červené karkulce

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  31. 03. 2014


Nikdy nezapomenu, jak smečka našich vlků řádila v bělostném sněhu. A vždycky jsem rád poslouchal její noční vytí, rozléhající se pod hvězdnou oblohou.

Do Prahy zamíří již tuto středu nové samice ze Zoo Plzeň, Jaroslav Vogeltanz, Zoo Plzeň Do Prahy zamíří již tuto středu nové samice ze Zoo Plzeň, Jaroslav Vogeltanz, Zoo Plzeň

Přednedávnem pro mne bylo velmi těžké porovnávat se s myšlenkou, že by se do rozlehlého vlčího výběhu naší zoo měli nastěhovat dhoulové. Sice také psovité šelmy, navíc exotické a ohrožené, nikoli však vlci. Ačkoli je chov vlků spojen s řadou potíží a ohroženi naštěstí nejsou, přece jen mi záměr vzdát se jich připadal podobně nešťastný, jako bychom chtěli vlka vyškrtnout z pohádky o Červené karkulce.

Tisíce let trvající soužití našich předků s vlky v nás zanechalo nesmazatelné stopy. Přestože již na koňmi tažených saních neprcháme před vyhladovělou vlčí smečkou, její vytí v nás stále probouzí ozvěny paměti předchozích generací. Pohled na vlky nás fascinuje, i když si přesně neuvědomujeme proč. S vlky vyrůstáme díky pohádkám i nespočtu literárních děl, v nichž hrají podstatnou roli.

Asi nebude úplná náhoda, že prvním zvířetem v budované pražské zoo se v létě roku 1931 stala vlčice Lotta, kterou na Podkarpatské Rusi opatřil lesní správce ing. Jiří Plachý.

A zcela jistě není náhoda, že k novému pohledu na zvířata vedl i příběh vlčího samce jménem Lobo. Toho na sklonku 19. století v údolí Currumpaw velmi vytrvale pronásledoval spisovatel Ernest Thompson Seton. Lobo dlouho unikal všem jeho nástrahám. Když se Setonovi přece jen podařilo zabít Lobovu družku a posléze chytit i samotného Loba, slitoval se nad ním. Na řetězu připoutaný Lobo však jen smutně hleděl do prérie a do druhého dne zemřel. Seton hluboce poznamenaný touto zkušeností pak po celé následující půlstoletí svého života usiloval o ochranu divokých zvířat.

Ne. Vlci jsou mimořádně důležití a v naší zoo je jinými šelmami rozhodně nahradit nemůžeme. Měnit jde leccos, ale ne všechno. Ostatně i pohádku o Červené karkulce si lze představit upravenou a modernizovanou téměř k nepoznání – nikoli ovšem bez vlka.

Další sezóna Zoo Praha tedy proběhne – mimo jiné - ve znamení restartu chovu vlků.

 Psáno pro Deníky VLP


Jedním z „velvyslanců divoké přírody“ je v Zoo Praha i gorilí mládě, které se narodilo před měsícem. Dnes v 11 hodin jej zde pokřtí slavná primatoložka a ochránkyně přírody Jane Goodall. Foto Kateřina Jíšová

Podle knihy Genesis měla Noemova archa 300 stop na délku a 50 stop na šířku. Převedeno do současných jednotek měřila zhruba 135 krát 22 metrů. Vtěsnat na ni po páru, či dokonce sedmi párech každého zvířecího druhu musel být...

Mládě orangutana sumaterského, foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Další mládě! Letos jsem již potřetí oznámil narození lidoopa v Zoo Praha. Po dvou gorilách nížinných přišlo předevčírem po poledni na svět mládě orangutana sumaterského! Jde přitom o vnouče slavného a...




Přihlášení k newsletteru