Proč v Zoo Praha nechceme delfinárium

Pohledem ředitele

04. 03. 2013


Na počátku 70. let vznikl generel Zoo Praha, který počítal mimo jiné s vybudováním delfinária. Přestože si tehdejší ředitel Zdeněk Veselovský delfíny skákavé velice přál, postavil se k jeho stavbě odmítavě. Nevěřil, že lze pro delfíny vytvořit odpovídající podmínky.

Po čtyřiceti letech jsme se k otázce stavby delfinária vrátili. A došli jsme ke stejnému závěru. Delfinárium nechceme.

Není náhoda, že většina západoevropských delfinárií se nachází u moře; vnitrozemská vznikla vesměs už před desítkami let a i přes zásadní přestavby bývají ještě častěji než přímořská zařízení předmětem ostré kritiky.

Rovněž není náhoda, že delfíny se daří rozmnožovat zejména v delfináriích, která mají k dispozici vodu z moře. A přes všechnu snahu delfíni chovaní v lidské péči často vykazují různé poruchy chování a dožívají se nižšího věku než v přírodě.

Vybudování delfinária, které by sloužilo alespoň dvacet nebo třicet let, by znamenaIo vynaložení astronomických investičních prostředků a posléze i enormní provozní náklady. Delfíni jsou společenští tvorové a pro jejich početnější skupinu by byly nezbytné ohromné nádrže. Ne dvě, ale pět nebo i víc. Velikost těchto nádrží by se s ohledem na budoucnost, kdy se požadavky na chov kytovců ještě zpřísní, musela silně naddimenzovat. Zázemí s technologií na produkci a čištění takovýchto objemů náhrady mořské vody by sneslo srovnání se středně velkou chemičkou (například v Zoo Norimberk sahá 12 metrů do podzemí; dlouhé chodby a portálové jeřáby, spousty dveří a za nimi ohromné nádrže, spleti potrubí, kohouty a řídící panely, to všechno dohromady připomíná podzemní továrny z bondovek).

Moderní a požadavkům doby odpovídající delfinárium by stálo hodně přes půl miliardy korun. Možná sedm set, možná osm set milionů. A možná ještě víc. Delfíny bychom v něm vzhledem k vysokým provozním nákladům ukazovali za velmi vysoké vstupné a nebyli bychom si přitom jisti, že jsou spokojení a že se nám začnou rozmnožovat.
Vědět, že nemůžu mít všechno, je znakem dospělosti. A Zoo Praha ve svých dvaaosmdesáti již dospělá je.

 
Psáno pro Deníky VLP

 


Jedním z „velvyslanců divoké přírody“ je v Zoo Praha i gorilí mládě, které se narodilo před měsícem. Dnes v 11 hodin jej zde pokřtí slavná primatoložka a ochránkyně přírody Jane Goodall. Foto Kateřina Jíšová

Podle knihy Genesis měla Noemova archa 300 stop na délku a 50 stop na šířku. Převedeno do současných jednotek měřila zhruba 135 krát 22 metrů. Vtěsnat na ni po páru, či dokonce sedmi párech každého zvířecího druhu musel být...

Mládě orangutana sumaterského, foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Další mládě! Letos jsem již potřetí oznámil narození lidoopa v Zoo Praha. Po dvou gorilách nížinných přišlo předevčírem po poledni na svět mládě orangutana sumaterského! Jde přitom o vnouče slavného a...




Přihlášení k newsletteru