Sitatungy pro Zoo Johannesburg

Novinky u zvířat

Jana Jirátová  |  06. 08. 2014


V minulém týdnu proběhl transport našich mladých sitatung do Zoo Johannesburg. Jeho výsledek bohužel budí zděšení. Osm antilop bylo v neděli utraceno na letišti v Jihoafrické republice.

Sitatungy patří k tradičním druhům v Zoo Praha. Chováme je již od 60. let 20. století. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha Sitatungy patří k tradičním druhům v Zoo Praha. Chováme je již od 60. let 20. století. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha

„Chování, které předvedli zástupci johannesburské zoo, je podle mého názoru porušením dobrých mravů mezi kolegy v zoologických zahradách, a porušením Etického kodexu členů WAZA,“ uvádí ve svém otevřeném dopise Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha.

Do Johannesburgu putovaly antilopy na základě běžných výměn mezi zoologickými zahradami. Členství Zoo Johannesburg ve Světové asociaci zoologických zahrad a akvárií (WAZA) bylo pro Zoo Praha dostatečnou zárukou kvality. Antilopy poskytovala zoo nezištně a s cílem posílit tamní chov novou krví.

Transport čtyř samiček a čtyř samců sitatungy byl realizován v pátek 1. srpna 2014. O dopravu se staral anglický odborník Roy Smith, který je specializovaným dopravcem pro zvířata a v minulosti už se na podobných přepravách pro pražskou zoo podílel.

Přes mnohá ujištění od zástupců z Johannesburgu a potvrzení správnosti všech dodaných dokumentů pro transport, se pražská zoo dozvěděla až od dopravce do Jihoafrické republiky, společnosti Lufthansa, o problémech s chybějícím dokumentem. Zároveň i shodou okolností vyplynulo na povrch, že konečné místo určení zásilky nebyla vůbec johannesburgská zoo, ale soukromý chovatel, přestože na všech dokumentech figurovalo jméno zoo. „Jak jsme se dozvěděli později, on měl dodat některá zvířata do Zoo Johannesburg výměnou za naše sitatungy,“ uvedl ředitel pražské zoo.

Celá záležitost měla katastrofální vyústění. Jihoafrické úřady nařídily usmrcení všech antilop. Přestože několik veterinářů odmítlo tento zákrok v případě zdravých zvířat provést, nakonec byly antilopy v neděli utraceny. „Došlo k tomu údajně proto, že nebyly vyšetřeny na jednu z chorob, o čemž jsme nebyli vůbec informováni,“ říká Bobek.

Zástupci zoo v Johannesburgu, kteří jednali velmi neprofesionálně a neeticky, jsou tedy plně odpovědni za tuto tragédii. Pražská zoo poslala hned zkraje týdne stížnost Světové asociaci zoologických zahrad a akvárií.

Pražská zoo je jedním z nejúspěšnějších chovatelů této africké antilopy – chová je od 60. let 20. století, přičemž za tu dobu se zde narodilo přes 400 mláďat.


Samice orangutana sumaterského Diri se svým dnes narozeným mládětem zatím neznámého pohlaví. Mládě už pije mateřské mléko a podle prvních pozorování je vitální. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

V Zoo Praha se dnes krátce po poledni narodil orangutan sumaterský. Jde o první mládě 11leté samice Diri, která přišla na svět rovněž v pražské zoo. Otcem je 22letý samec Pagy. Mládě je podle prvních pozorování vitální a...

Samice gorily nížinné Duni ve venkovním výběhu Rezervace Dja se svou dcerou Mobi, které budou zítra přesně čtyři měsíce. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Osmičlenná gorilí tlupa v Rezervaci Dja tento týden navštívila venkovní výběh poprvé s oběma mláďaty. Pod širým nebem už se pasou i žirafy, zebry či antilopy ve velkém africkém výběhu, hroši se střídavě sluní a koupou v...




Přihlášení k newsletteru