První sníh a první voduška

Novinky u zvířat

Michal Šťastný  |  23. 01. 2014


Zápis z porady zoologického úseku 23. ledna 2014.

Vydra severoamerická na sněhu. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha Vydra severoamerická na sněhu. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha
  • Narodilo se letos první mládě vodušky červené. Mládě je zdravé a hbitě následuje dospělé. Ve stádu jsou březí ještě další samice. V létě vodušky žijí ve výběhu Africké panorama spolu s žirafami nebo antilopami.
  • Pářily se vzácné krysy obláčkové, pro které vedeme plemennou knihu. Říje začala také u kočkodanů talapoinů v Africe zblízka.
  • Samička hrabáče kapského Pieta se bude v následujícím týdnu moci vrátit do skupiny. Několik týdnů trávila oddělena od ostatních v důsledku obtíží souvisejících s vysokým věkem.
  • Zdravotní stav tygra narozeného v červenci se náhle výrazně zhoršil, veterinář spolu s chovateli se proto museli v úterý rozhodnout k euthanasii.
  • Pražští puštíci bělaví v pořádku dorazili do rakouského Haringsee. Jejich mláďata budou vypouštěna do volné přírody.
  • Gekoni modří v Africe zblízka okamžitě přijali nové terárium za své teritorium. Na pandánovém výhonu lze pozorovat všechny přirozené projevy chování. Samec má nádhernou modrou barvu.
  • První sníh v zoo způsobil radost mnoha zvířatům, a to i těm tropickým. Ve svém živlu jsou lední medvědi, sobi nebo tygři ussurijští. Naopak na kratší dobu mohou ven sloni, a to pouze za příznivého počasí.

V Rezervaci Dja se letos narodilo už druhé gorilí mládě! Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha

Svého pátého potomka přivedla na svět samice gorily nížinné Kijivu v pátek 12. dubna po půl jedné v noci. Mládě začalo krátce po porodu pít a zkušená matka o něj velmi dobře pečuje. 

Mládě rybožravé sovy ketupy Pelovy je ve věku tří měsíců dobře pozorovatelné ve voliéře u Pavilonu tučňáků. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Zoo Praha právě odchovává mládě rybožravé sovy ketupy Pelovy. Vylíhlo se zde na začátku letošního roku a po počátečních výkyvech v hmotnosti i občasné neochotě přijímat potravu je nyní ptáče vitální a prospívá. Zoo Praha...




Přihlášení k newsletteru