Na návštěvě u Moji

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  06. 05. 2013


Před půldruhým rokem jsme měli dost dobrých důvodů k přesvědčení, že Moju vypravujeme na to nejlepší myslitelné místo. Nyní toto přesvědčení prověřila skutečnost – a jsem moc rád, že jsme se nemýlili.

Mládě Moji, foto (c)  Miroslav BobekV Cabárcenu nás ve čtvrtek dopoledne vzali španělští kolegové do zázemí tamního pavilonu goril. Přesně po pěti stech devatenácti dnech jsem se tak znovu setkal s Mojou.

Když na tomtéž místě opouštěla 29. listopadu 2011 večer přepravní box, ve kterém ji sem z Prahy dopravil letecký speciál, byla ještě mládě. Sice už odrostlé a také mimořádně slavné, ale pořád mládě.

Tentokrát už držela v náručí vlastního potomka. Ani ne rok a půl stačil, aby se v Cabárcenu začal její život naplňovat tím nejkrásnějším způsobem.

Přišla za námi s mládětem k mříži, jako by nám ho chtěla ukázat. Následovala ji Chelewa, mladá samička, která tu o své vlastní mládě před rokem přišla. Skoro pořád se zdržuje poblíž Moji a je jí oporou, i když současně jí jistě trochu závidí.

Moja není zkušená matka. Občas mládě drží tak, že to budí hrůzu. Někdy s ním natřásá a jindy mu vytrhává chloupky. Po porodu ho měla u pasu a první optimistická zpráva o tom, že novorozeně už pije, přišla ze Španělska možná spíše jako zbožné přání než jako popis skutečného stavu. Přesto nic z toho ale neznamená, že Moja není dobrá máma. Naopak, snaží se a pevně věřím, že se jí mládě podaří odchovat.

Naši španělští přátelé jsou přesto nadále plni obav. Mládě Chelewy zahynulo v důsledku její nezkušenosti. Něco podobného by – ač je to nepravděpodobné - mohlo hrozit i v tomto případě. Navíc o Mojino mládě jeví velký zájem stará samice Nadia, u níž si nejsou jisti, jestli by mu nebyla schopna ublížit. Proto také Moja tráví s mládětem, Chelewou a Nikym každé dopoledne v ložnicích.

Ovšem stříbrohřbetý Niky, to je skvělý táta a vůdce tlupy. Neustále má situaci pod kontrolou a určitě by Nadie žádné nepřístojnosti netoleroval.

Shrnuto: Moja má vlastní mládě ve fungující rodině a chovatelé, kteří se o ni starají, jsou nejen kvalifikovaní, ale také o ni mají mimořádný zájem. Co víc bychom si pro naši Moju mohli přát?

Psáno pro Deníky VLP


Jedním z „velvyslanců divoké přírody“ je v Zoo Praha i gorilí mládě, které se narodilo před měsícem. Dnes v 11 hodin jej zde pokřtí slavná primatoložka a ochránkyně přírody Jane Goodall. Foto Kateřina Jíšová

Podle knihy Genesis měla Noemova archa 300 stop na délku a 50 stop na šířku. Převedeno do současných jednotek měřila zhruba 135 krát 22 metrů. Vtěsnat na ni po páru, či dokonce sedmi párech každého zvířecího druhu musel být...

Mládě orangutana sumaterského, foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Další mládě! Letos jsem již potřetí oznámil narození lidoopa v Zoo Praha. Po dvou gorilách nížinných přišlo předevčírem po poledni na svět mládě orangutana sumaterského! Jde přitom o vnouče slavného a...




Přihlášení k newsletteru