Eda – nejmladší z Gastonovy dynastie

Zvířecí osobnosti

Zoo Praha  |  22. 03. 2023


Lachtaní sameček je vnukem nezapomenutelného Gastona, který uhynul během povodní roku 2002 a stal se tak jejich symbolem.

Lachtaní sameček je vnukem nezapomenutelného Gastona, který uhynul během povodní roku 2002 a stal se tak jejich symbolem.

Pozici vůdce harému přebírá po svém otci Melounovi, jenž se v Zoo Praha dožil pokročilého věku 20 let. „Eda u nás zůstane a už ví, že bude šéfem. I my si teď musíme dávat větší pozor, aby se po nás neohnal,“ přiznává vrchní chovatel lachtanů Jakub Mezei. Edovi budou 31. května už čtyři roky a prochází první říjí. „Je to taková lachtaní puberta, během které si ujasňuje spoustu věcí,“ doplňuje chovatelka Helena Rosypalová, která je v kampani Seznamte se! Edovou patronkou.

Důležité je, že lachtaní sameček už perfektně zvládá kompletní veterinární prohlídku, která je nutná pro to, aby chovatelé mohli pravidelně kontrolovat zdravotní stav zvířat. Trénink obnáší kontrolu zubů, očí a břicha, ale například i nástup do transportní bedny. „Vše probíhá dobrovolně, poté co lachtan udělá cvik správně, pochválíme ho zvukem píšťalky a odměníme kouskem rybky,“ nastiňuje spolupráci s lachtany Jakub Mezei.

Podle chovatelů je Eda, kterému jméno vybrali návštěvníci, po svých rodičích, Abebě a Melounovi, velmi inteligentní a podobně jako jeho otec podává chovatelům předměty, které návštěvníkům občas spadnou do bazénu. Je také velký jedlík, chutnají mu ryby, olihně i chobotnice, a je na něm vidět, že bude velký – má mohutnou hruď a už teď přerůstá další dvě členky lachtaní skupiny, sedmileté samičky Ronju i Daisy. „Lachtaní samci jsou dvakrát tak velcí jako samice. Až Eda vyroste, bude vážit 200 až 300 kilo, teď má kolem 55 kil,“ vysvětluje Helena Rosypalová.

Lachtani byli ve velké míře loveni v 17. až 19. století, kdy jejich stavy výrazně poklesly. Dnes již toto riziko nehrozí zdaleka v takové míře a druh je pokládán za málo dotčený. Případné nebezpečí pro lachtany plyne zejména z toho, že se jejich potravní areály značně překrývají s komerčními rybářskými aktivitami. Svou roli hrají také klimatické změny – zejména mláďata jsou citlivá na vysoké teploty a ohrožují je i letní bouře. Dalším problémem je znečištění oceánů a na pevnině pak riziko nákazy od suchozemských šelem.

Související

Lachtan jihoafrický ve webovém Lexikonu zvířat

Adopce lachtana (60 000 Kč na rok)

Sponzoring lachtana (libovolnou částkou od 100 Kč výše)

Stravenka pro lachtana