Lexikon zvířat

Novinky u zvířat

Novinky u zvířat
 

Klokan rudý (Macropus rufus)

Je největším druhem klokana. Samec je větší než samice a má rezavou srst, samice jsou menší a bývají zbarvené spíš došeda.

Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha

Třída Savci (Mammalia)
Řád Málozubí (Diprotodontia)
Rozšíření Austrálie (velká část vnitrozemí Austrálie)
Biotop poušť a polopoušť, travnaté území (suchá otevřená krajina, křoviny, okraje lesů)
Potrava části rostlin (různé části rostlin, hlavně tráva a výhonky)
Rozměry délka těla 80–160 cm, délka ocasu 70–120 cm, hmotnost 20–85 kg
Rozmnožování březost 32-34 dny, počet mláďat 1

Zajímavosti

Je to největší druh klokana a v Austrálii představuje způsobem života protějšek velkých kopytníků z afrických savan. Sdružuje se do různě početných, volně uspořádaných skupin. Během dne klokani odpočívají ve stínu a ráno a navečer vycházejí na pastvu. Jako všichni vačnatci má krátkou dobu březosti. Novorozené mládě je nejen maličké, ale navíc velmi nedokonale vyvinuté – vlastně se narodí během nedokončeného zárodečného vývinu. Přesto musí hned od prvních chvil podat neuvěřitelný výkon. Samo je nuceno vysoukat se po matčině břiše do vaku, najít struk a pevně se k němu přisát. Není tedy divu, že má klokánek po narození silnější přední nohy než zadní. Matka mu v té dřině nijak nepomáhá, jen před porodem pečlivě vyčistí vak a poté jazykem zvlhčuje srst na břiše Ve vaku, jehož otvor je pevně uzavřen pomocí silných svěracích svalů, je mládě v teple a bezpečí, přisáté ke knoflíkovitě zduřelému struku. Přesto se někdy stane, že z vaku vypadne. Je-li ještě hodně malé, je v přírodě odsouzeno k záhubě, protože samice ho zpět nevrátí. Teprve když je mládě natolik silné, že se dokáže samo pohybovat, začne vak občas opouštět, při sebemenší známce nebezpečí se však do něj vrací.

Chov v Zoo Praha

Klokan rudý patří k jedněm z prvních zvířat, která se v zoo objevila. Jeden klokan krátce pobyl v zoo již v roce 1935. Další záznam se dochoval z roku 1953 a poté následoval velký počet zvířat, která se v zoo objevila v 60. letech – zřejmě však během tranzitů k jiným chovatelům. Z roku 1966 je doložen první úspěšný odchov.

Umístění v Zoo Praha Horní část zoo

 

Od adaxe po žlunu a od nejmenšího brouka po slona indického. V novém Lexikonu zvířat od A do Z se dozvíte o každičkém zvířeti chovaném v pražské zoo to nejzajímavější. Texty doplňují stovky nádherných barevných fotografií. Samozřejmostí je mapa areálu a celá řada dalších informacích nejen o zvířatech v zoo.

 

Publikace obsahuje informace o pavilonech a zajímavých expozicích Zoo Praha.
Publikace má více jak 300 stránek a je k dispozici vložený orientační plán Zoo Praha.
Každé zvíře v lexikonu má svojí barevnou fotografii.
Cena s DPH: 225,-Kč

 



Taxony

Mnohonožky

Savci

Afrosoricidi

Bércouni

Chobotnatci

Chudozubí

Damani

Hlodavci

Hmyzožravci

Hrabáči

Ježury

Letouni

Lichokopytníci

Málozubí

Primáti

Šelmy

Sudokopytníci

Tany

Zajíci

Ptáci

Brodiví

Dlouhokřídlí

Dravci

Hrabaví

Krátkokřídlí

Kukačky

Lelkové

Měkkozobí

Myšáci

Papoušci

Pěvci

Plameňáci

Pštrosi

Sovy

Šplhavci

Srostloprstí

Stepokurové

Tučňáci

Veslonozí

Vrubozobí

Plazi

Krokodýli

Šupinatí

Želvy

Obojživelníci

Ryby paprskoploutvé

Paryby

Měkkýši

Plži - plicnatí

Hmyz

Ostatní bezobratlí

Pavoukovci

Umístění v ZOO

Africký dům

Afrika zblízka

Čambal - pavilon gaviálů

Dětská zoo

Dravci

Horští kopytníci

Lachtani

Ostrov lemurů

Papouščí stezka

Pavilon goril

Pavilon hrochů

Pavilon Indonéská džungle

Pavilon šelem a plazů

Pavilon tučňáků

Pavilon velkých želv

Pláně

Příroda kolem nás

Ptačí mokřady

Ptačí svět

Sečuán - pavilon ptáků z podhůří Himálaje

Severský les

Terárium

Údolí slonů

Velemlokárium

Vodní svět a opičí ostrovy

Dolní část zoo

Amazoňan jamajský

Andulka vlnkovaná

Ara hyacintový

Ara Learův

Argus okatý

Bažant Edwardsův

Bažant malajský

Bažant palawanský

Bažant Salvadoriho

Bažant vietnamský

Bažant zerafšanský

Čája obojková

Čáp černý

Čáp simbil

Chřestýšovec mangšanský

Člunozobec africký

Drozd tmavý

Drozdík tečkovaný

Dudkovec stromový

Dvojzoborožec hnědavý

Dvojzoborožec indický

Dvojzoborožec nosorožčí

Dytík úhorní

Frankolín žlutokrký

Gepard

Gibon stříbrný

Guan modrohrdlý

Hoko přilbový

Holub bažantí

Holub bronzový

Holub chocholatý

Holub dvoubarvý

Holub krvavý

Holub modroocasý

Holub nikobarský

Holub podkovní

Holub růžový

Holub zlatoprsý

Hrdlička čínská

Husa malá

Husovec stračí

Ibis hagedaš

Ibis hnědý

Kachna bronzovokřídlá

Kachna patagonská

Kachna temná

Kachnička mandarínská

Kachnička šedoboká

Kardinál dominikánský

Ketupa malajská

Kolpík bílý

Kondor menší

Kormorán černobílý

Koroptev polní

Korunáč šedomodrý

Křepelka korunkatá

Křepelka madagaskarská

Křepelka polní

Krkavec bělokrký

Krkavec velký

Kukačka guira

Kystráček indonéský

Kystráček modrolící

Lelkoun soví

Lemčík černouchý

Lori vlnkovaný

Lori žlutoskvrnný

Lorikul modrobradý

Momot černolící

Morčák prostřední

Mravenečník velký

Myšák hnědokřídlý

Neoféma Bourkova

Orel bělohlavý

Orel kejklíř

Orel východní

Orlosup bradatý

Panda červená

Papoušek mniší

Pelikán kadeřavý

Pelikán skvrnozobý

Perlička supí

Pižmovka bělokřídlá

Pižmovka hřebenatá

Psoun prériový

Puštík brýlatý

Seriema rudozobá

Skokan skřehotavý

Sojkovec bělohrdlý

Sojkovec černohrdlý

Sojkovec chocholatý

Sojkovec dvoubarvý

Sojkovec lesní

Sojkovec nádherný

Sojkovec rezavočelý

Sojkovec rezavokřídlý

Sojkovec šedohnědý

Sojkovec stříbrouchý

Sojkovec vlnkohřbetý

Sova indická

Horní část zoo

Světadíly

Afrika

Achatina žravá

Adax

Agama dodomská

Antilopa losí

Antilopa vraná

Bércoun rezavý

Bodlín Telfairův

Bodlinatka jihoafrická

Bodlinatka zlatá

Bongo horský

Brhlík lesní

Bukáček malý

Buvolec běločelý

Čáp černý

Čáp simbil

Čejka chocholatá

Čejka žlutonohá

Chameleon obrovský

Chřástal kropenatý

Chřástal polní

Čírka diamantová

Čírka modrá

Čírka obecná

Čírka úzkozobá

Čížek lesní

Člunozobec africký

Daman stromový

Dikdik Kirkův

Dikobraz jihoafrický

Drozd zpěvný

Drozdík tečkovaný

Dudek chocholatý

Dudkovec stromový

Dytík skvrnitý

Dytík úhorní

Felzuma Standingova

Fenek

Frankolín žlutokrký

Gekon modrý

Gekon skvrnitý

Gekon Turnerův

Gekončík východoafrický

Gepard

Gorila nížinná

Gueréza pláštíková

Gundi saharský

Hadilov písař

Holub růžový

Hrabáč kapský

Hrdlička chechtavá

Hrdlička divoká

Hroch obojživelný

Hroznýš psohlavý

Hroznýšek pestrý

Husice rajská

Hyena čabraková

Ibis hagedaš

Ibis hnědý

Ibis skalní

Jeřáb laločnatý

Jeřáb panenský

Jeřáb rajský

Jespák bojovný

Ještěrka paví

Ještěrkovec velký

Ježek bělobřichý

Kachna temná

Kaloň egyptský

Kaloň rodriguezský

Káně lesní

Karakal

Kavka obecná

Kladivouš africký

Kolpík bílý

Komba jižní

Komba ušatá

Konipas bílý

Kos černý

Koza domácí

Krabovec (bičovec) pestrý

Krajta královská

Křeček velký

Křepelka madagaskarská

Křepelka polní

Krkavec bělokrký

Krkavec velký

Krocan domácí

Kruhochvost nížinný

Krysa akáciová

Krysa velká

Kur domácí

Kvakoš noční

Lachtan jihoafrický

Lemur běločelý

Lemur kata

Lemur tmavý

Lezec

Linduška rudokrká

Lžičák pestrý

Mabuja kapverdská

Mabuja perleťová

Makak magot

Maki trpasličí

Maloočka lovecká

Mamba západoafrická

Mandelík hajní

Mangusta liščí

Mangusta tmavá

Mangusta trpasličí

Marabu africký

Medojed

Mnohonožka červenonohá

Mnohonožka obrovská

Morčák prostřední

Myš nilská

Myš páskovaná

Myš pruhovaná

Myšák hnědokřídlý

Myška africká

Nesyt africký

Noháč východoafrický

Orel kejklíř

Orlosup bradatý

Osinák africký

Ostříž lesní

Ovce domácí

Pakobylka okřídlená

Paovce hřivnatá

Pelikán bílý

Pěnkava obecná

Perlička supí

Pes ušatý

Pisila čáponohá

Pískomil hedvábný

Pískomil veverkoocasý

Pižmovka hřebenatá

Plameňák růžový

Plch savanový

Polák malý

Poštolka obecná

Prase domácí

Přímorožec beisa

Přímorožec šavlorohý

Promyka červená

Pštros dvouprstý

Šípovec nosatý

Sitatunga západoafrická

Sklípkan cihlový

Slepýš křehký

Slípka modrá

Snovač zahradní

Špaček rudokřídlý

Stehlík obecný

Stepokur hnědobřichý

Štětkoun kamerunský

Štír ojedinělý (žlutopásý)

Sup kapucín

Sup mrchožravý

Surikata

Šváb Vanwaerebeckův

Šváb egyptský

Šváb syčivý

Sýček obecný

Talapoin severní

Tkalčík bělohlavý

Toko žlutozobý

Trnorep zdobený

Turako bělobřichý

Turako bělokorunkatý

Turako šedý

Ústřičník velký

Užovka obojková

Užovka podplamatá

Vari bělopásý

Vejcožrout rezavý

Veleštír královský

Veleštír promáčkloklepetý

Veverka bušová

Veverka kapská

Voduška abok

Voduška červená

Volavka vlasatá

Zákeřnice dvouskvrnná

Zákeřnice mombo

Zebra Böhmova

Zebra Grévyho

Zejozob africký

Želva egyptská

Želva obrovská

Želva pardálí

Želva skalní

Želva tuniská

Žirafa severní núbijská

Zlatohlávek konžský

Žluva hajní

Zmije gabunská nosorožčí

Zoborožec bělovlasatý

Zoborožec kaferský

Zrzohlávka rudozobá

Zvonek zelený

Asie

Agama stepní

Agama turkestánská

Agamka písečná

Amuřice Hoevenova

Anoa nížinný

Argus okatý

Bažant Edwardsův

Bažant malajský

Bažant palawanský

Bažant Salvadoriho

Bažant vietnamský

Bažant zerafšanský

Berneška rudokrká

Bičovka stromová

Binturong

Blavor žlutý

Bodlinatka turecká

Bodlinatka zlatá

Bojga ularburong

Brhlík lesní

Brkoslav severní

Bukáček malý

Bulbul černohlavý

Bulbul červenouchý

Bulbulčík bělohlavý

Čáp černý

Čečetka tmavá

Choholáček čelenkový

Chřástal kropenatý

Chřástal polní

Chřestýšovec mangšanský

Čichavec líbající

Čichavec zelený

Čírka modrá

Čírka obecná

Čírka úzkozobá

Čížek lesní

Čtverzubec zelený

Dánio vousaté

Dikobraz palawanský

Dikobraz srstnatonosý

Drozd černoprsý

Drozd kvíčala

Drozd oranžovohlavý

Drozd tmavý

Drozd zpěvný

Dudek chocholatý

Dvojzoborožec hnědavý

Dvojzoborožec indický

Dvojzoborožec nosorožčí

Dytík úhorní

Gaviál indický

Gekon obrovský

Gekon turkestánský

Gekon zázračný

Gibon stříbrný

Havran polní

Hlaváč sundský

Holub bronzový

Holub dvoubarvý

Holub krvavý

Holub modroocasý

Holub nikobarský

Holub podkovní

Holub příčkoprsý

Holub zelenokřídlý

Hrdlička chechtavá

Hrdlička čínská

Hrdlička divoká

Hrotočelec ohnivý

Hrotočelec ozbrojený

Husa malá

Husice rajská

Hýl obecný

Ibis hnědý

Ibis slámokrký

Irena tyrkysová

Jelen lyrorohý

Jeřáb bělošíjí

Jeřáb mandžuský

Jeřáb panenský

Jespák bojovný

Ještěrka obecná

Ještěrka zelená

Jezevec šedý

Kachnice bělohlavá

Kachnička mandarínská

Kachnička obojková

Kaloň egyptský

Kaložrout pruhovaný

Kaložrout skvrnitý

Kančil černavý

Káně lesní

Karakal

Kavka obecná

Ketupa malajská

Kiang východní

Kočka rybářská

Kolpík bílý

Konipas bílý

Kormorán černobílý

Koroptev hnědoprsá

Koroptev polní

Kos černý

Koza domácí

Kozorožec kavkazský

Krajta cejlonská

Krajta nachová

Křepelka korunkatá

Křepelka polní

Krkavec velký

Krocan domácí

Krokodýlovec čínský

Kulíšek nejmenší

Kůň Převalského

Kur domácí

Kvakoš noční

Kystráček indonéský

Labeo černé

Labeo červenoocasé

Labeo červenoploutvé

Ledňáček zelenohlavý

Létavka kio

Lev indický

Levhart jávský

Levhart obláčkový

Lezec

Lezoun indický

Linduška rudokrká

Lori balijský

Lori černohlavý

Lori černý

Lori olivový

Lori sumbawský

Lori vlnkovaný

Loríček červenohlavý

Loríček rudobradý

Lorikul modrobradý

Los evropský

Loskuták posvátný

Lžičák pestrý

Majna Rothschildova

Makak vepří

Maloočka lovecká

Mandelík hajní

Medojed

Medvěd lední

Morčák bílý

Morčák prostřední

Morčák šupinatý

Muntžak malý

Myš nilská

Nahur modrý

Nožovec Blankův

Nožovec malý

Okatec stříbřitý

Orangutan sumaterský

Orel východní

Orlície bornejská

Orlosup bradatý

Ostralka štíhlá

Ostříž lesní

Outloň váhavý

Ovce domácí

Ovíječ filipínský

Paještěrka písečná

Pakobylka okřídlená

Panda červená

Pangas vláknoploutvý

Parmička černoskvrnná (vláknoploutvá)

Parmička indická

Parmička jamunská

Parmička páskovaná

Parmička pruhoocasá

Parmička Schwanenfeldova

Parmička žraločí

Páv korunkatý

Pelikán bílý

Pelikán kadeřavý

Pelikán skvrnozobý

Pěnkava jikavec

Pěnkava obecná

Pilohřbetec malošupinatý

Pisila čáponohá

Pískomil hedvábný

Pižmovka bělokřídlá

Pižmovka hřebenatá

Plameňák růžový

Polák malý

Poštolka obecná

Prase domácí

Puštík bělavý

Puštík bradatý

Šáma bělořitná

Satyr Temminckův

Scink šalomounský

Skokan skřehotavý

Slepýš křehký

Slípka modrá

Slon indický

Sojkovec bělohrdlý

Sojkovec černohrdlý

Sojkovec chocholatý

Sojkovec dvoubarvý

Sojkovec jihočínský

Sojkovec lesní

Sojkovec modrotemenný

Sojkovec nádherný

Sojkovec popelavý

Sojkovec rezavočelý

Sojkovec rezavokřídlý

Sojkovec šedohnědý

Sojkovec stříbrouchý

Sojkovec vlnkohřbetý

Sova indická

Sovice krahujová

Sovice sněžní

Špaček čínský

Špaček holohlavý

Špaček obecný

Špaček pagodový

Špaček rudooký

Špaček růžový

Stehlík obecný

Stepokur hnědobřichý

Stříkoun lapavý

Strnad obecný

Sup hnědý

Sup mrchožravý

Šváb egyptský

Šváb harlekýn

Sýček obecný

Sýkořice šedohlavá

Tahr himálajský

Tana severní

Tapír čabrakový

Tenkozobec opačný

Timálie rudolící

Timálie sečuánská

Timálie zlatá

Trnoještěr kozí

Trnorep mezopotamský

Trnorep zdobený

Tvrdoretka bantamská

Tvrdoretka Hasseltova

Tygr malajský

Tygr sumaterský

Ústřičník velký

Užovka hladká

Užovka nosatá

Užovka obojková

Užovka podplamatá

Vakoveverka létavá

Varan antracitový

Varan komodský

Varan molucký

Velbloud dvouhrbý

Velemlok čínský

Velemyš (krysa) největší

Velemyš (krysa) obláčková

Vlk eurasijský

Vodouš rudonohý

Volavka vlasatá

Vydra hladkosrstá

Výreček filipínský

Zebu zakrslý

Želva amboinská

Želva annámská

Želva černavá

Želva dlaždicovitá

Želva hvězdnatá

Želva korunkatá

Želva ostnitá

Želva plochohřbetá

Želva Smithova

Želva stepní

Želva tlustohrdlá

Želva žlutočelá

Želva zubatá

Žluna větší

Žluva hajní

Zmije obecná

Zoborožec rýhozobý

Zrzohlávka rudozobá

Zvonek černohlavý

Zvonek zelený

Zvonohlík zahradní

Austrálie

Evropa

Berneška rudokrká

Blavor žlutý

Brhlík lesní

Brkoslav severní

Bukáček malý

Čáp černý

Čečetka tmavá

Čejka chocholatá

Chřástal kropenatý

Chřástal polní

Čírka modrá

Čírka obecná

Čírka úzkozobá

Čížek lesní

Drozd kvíčala

Drozd tmavý

Drozd zpěvný

Dudek chocholatý

Dytík úhorní

Havran polní

Holub doupňák

Hrdlička divoká

Husa malá

Husice rajská

Hýl obecný

Ibis hnědý

Ibis skalní

Jespák bojovný

Ještěrka obecná

Ještěrka zelená

Ježek západní

Kachnice bělohlavá

Káně lesní

Kavka obecná

Kolpík bílý

Konipas bílý

Koroptev polní

Kos černý

Koza domácí

Křepelka polní

Krkavec velký

Krocan domácí

Kulíšek nejmenší

Kur domácí

Kvakoš noční

Linduška rudokrká

Los evropský

Luňák červený

Lžičák pestrý

Makak magot

Mandelík hajní

Medvěd lední

Morčák bílý

Morčák prostřední

Orlosup bradatý

Ostralka štíhlá

Ostříž lesní

Ovce domácí

Paještěrka stepní

Pelikán bílý

Pelikán kadeřavý

Pěnkava jikavec

Pěnkava obecná

Pisila čáponohá

Plameňák růžový

Polák malý

Poštolka obecná

Prase domácí

Puštík bělavý

Puštík bradatý

Skokan skřehotavý

Slepýš křehký

Slípka modrá

Sob karelský

Sovice krahujová

Sovice sněžní

Špaček obecný

Špaček růžový

Stehlík obecný

Strnad obecný

Sup hnědý

Sup mrchožravý

Šváb egyptský

Sýc rousný

Sýček obecný

Tenkozobec opačný

Ústřičník velký

Užovka hladká

Užovka obojková

Užovka podplamatá

Vlk eurasijský

Vodouš rudonohý

Volavka vlasatá

Želva bahenní

Žluva hajní

Zmije obecná

Zrzohlávka rudozobá

Zubr

Zvonek zelený

Zvonohlík zahradní

Jižní Amerika

Severní Amerika

v přírodě nežije

ABECEDNÍ REJSTŘÍK

A

B

C

Č

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

Ú

V

W

Z

Ž