Literatura
Miroslav Bobek | 02. 02. 2012
Myslím, že by jim měli věnovat pozornost literární vědci a konečně pro ně zjednat uznání. Vždyť je čte téměř každý a přinášejí očekávání, radost, překvapivá vyústění i hluboká zklamání.
Mám na mysli jídelní lístky.
Na psacím stroji naťukaný strohý seznam jídel je desítky let vzdálenou minulostí. Dnešní jídelní lístky překypují rozsahem a kreativitou; k těm nejobšírnějším by jeden potřeboval fulltextový vyhledávač.
Jako u lecčeho jiného, i tady jsou pro mne krom vlastního úsudku měřítkem naše děti. S výjimkou prázdnin v anglickém Yorkshiru, kde bylo ve všech jídelních lístcích totéž – na začátku mastné fish and chips a na konci děsivý yorkshirský pudink -, věnovaly jejich četbě vždycky velkou pozornost. Nebránil jsem jim v tom. Vždyť co víc podpoří rozvoj fantazie než kupříkladu tyto řádky:
Klobása dle turnovského hvězdáře doplněná hořčicovým a křenovým dipem podávaná na lůžku z pšeničného chleba s roztouženou kůrkou.
Pravda, roztoužená kůrka by asi měla být přístupná až od patnácti let, ale jinak jsou v jídelních lístcích skryty celé příběhy a dokonce i dějiny příslušných regionů. Jistý podnik v Nové Pace nám ve svém jídelním lístku poskytl víc informací o historii města než turistický průvodce.
Jídelní lístek v restauraci poblíž našeho domu zase obsahuje verše. Ty jsem však nestačil blíž prozkoumat - a raději to přenechám právě literárním vědcům. S tímhle jídelním lístkem už nechci nic mít! Syn si všiml, že zahrnuje položku, která nás děsí. Představte si, tahle pražská restaurace nabízí yorkshirský pudink!
Psáno pro pražskou mutaci týdeníku Sedmička