Zoo Praha

E-vstupenka
Menu

Tvrdé a měkké

Miroslav Bobek  |  09. 08. 2010


Tvrdé a měkké. Rozumí se „y“ a „i“. Je pro mě nemyslitelné, že by se bez nich mohla čeština obejít.

Kupodivu jistí jazikovědec, kterí má blog na stejné doméně jako já, navrhuje, že bi se mohlo ipsilon zrušit.

Nebo naopak? Že by chtěl zrušyt měkké „ýčko“ a vše psát s ypsylonem? Teď nevým, ale ať to myslý tak čy onak, byla by to neskutečná kravyna.

Kdykoli mezi příspěvky ostatních blogerů vidím článeček tohoto pána, vybaví se mi jeden kulinární zážitek. Myslím, že jím velmi dobře mohu podpořit své silné vyjádření uvedené o pár řádků výš.

Kdysi jsem byl pozván, abych ochutnal řízky z jedné velmi dobré houby. Mělo mě varovat už to, že šlo o houbu dřevokaznou.

„Kdepak, žádný choroš!“ ujišťovala mě hostitelka. „Je to krásná, jasně žlutě zbarvená houba. Díky té barvě a hlavně jemné chuti se ostatně jmenuje sýrovec!“

Velké řízky usmažené ze sýrovce skutečně na pohled nevypadaly úplně špatně. Když jsem se ovšem pokusil ukrojit první kousek, zjistil jsem, že to bude vyžadovat značné úsilí.

„Ale chutnat má skvěle,“ pronesla ne zcela přesvědčivě moje hostitelka. „Jako sýr!“

Ne, sýrovec nechutnal skvěle. Ani obstojně ne...

Vyžádal jsem si atlas hub. Z něj jsem vzápětí zjistil, že jsem se pokusil konzumovat sírovec.

Ta houba se nejmenuje podle sýra, nýbrž – síry!

A pak že na „y“ a „i“ nezáleží!

Psáno pro pražskou mutaci týdeníku Sedmička

 

P.S.: Na obhajobu hostitelky musím dodat, že mladé plodnice sírovce skutečně konzumovat lze. Sám jsem se o to však už nikdy nepokusil.

Zeta II oddělená do malé ohrady na snímku z konce května. Foto: Kristýna Čechlovská, Zoo Praha

Prvním koněm Převalského, který se po stovkách let dotknul Zlaté stepi ve středním Kazachstánu, se loni v červnu stala klisna Zeta II. Narodila na jaře 2021 v Dolním Dobřejově a jméno dostala po slavné klisně narozené tamtéž v...

Palmový salon na dobové pohlednici z italského hotelu Florence. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Ta stará pohlednice mi evokuje dobu sklonku 19. a počátku 20. století, kdy pro společenskou smetánku vznikaly na obou stranách Atlantiku přepychové hotely a kdy ho brázdily stále větší parníky. Nejlepšími příklady mohou být...