Zoo Praha

E-vstupenka
Menu

Uherák

Miroslav Bobek  |  04. 03. 2010


Nikolaj žije v zapadlé sibiřské vesnici -ale jen málokdy a málokde jsem se najedl lépe než u něj. Má totiž záhumenek a chová krávu, prase i slepice. Tudíž mi servíroval špek, čerstvé mléko, zavařeniny, zeleninu a spoustu dalšího jídla; vše v prvotřídní kvalitě.

Chtěl jsem se revanšovat a nabídl mu pravý uherák. "Promiň, ale sóju nejím," odmítl ho Nikolaj a nenechal si vysvětlit, že uherák je specialita, v níž po sóje není ani stopy...
Zkrátka věděl své.

O kvalitě potravin v supermarketech si sice také už dlouho nedělám iluze a třeba špekáčky po velmi neblahých zkušenostech raději nejím, ale z toho, co zrovna čtu o výsledcích spotřebitelských testů, mi běhá mráz po zádech. V šunkové pizze není šunka, v malinové šťávě nejsou maliny, v čokoládě není kakao... Zato všude spousta barviv a konzervantů. A má prý být ještě hůř!

Zkrátka kvalita našeho života měřena kvalitou jídla je mizerná. Dokonce si troufám napsat náhražková.
A dvojnásob truchlivé je zjistit, že zrovna na Sibiři jsou na tom líp: Myslím, že nabídnout Nikolajovi špekáčky ze separátů a bůhví čeho ještě, tak mě přes svou mírumilovnost rovnou zastřelí! Aspoň tomu uheráku že můžu věřit! Doufám...

Psáno pro pražskou mutaci týdeníku Sedmička


Zeta II oddělená do malé ohrady na snímku z konce května. Foto: Kristýna Čechlovská, Zoo Praha

Prvním koněm Převalského, který se po stovkách let dotknul Zlaté stepi ve středním Kazachstánu, se loni v červnu stala klisna Zeta II. Narodila na jaře 2021 v Dolním Dobřejově a jméno dostala po slavné klisně narozené tamtéž v...

Palmový salon na dobové pohlednici z italského hotelu Florence. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Ta stará pohlednice mi evokuje dobu sklonku 19. a počátku 20. století, kdy pro společenskou smetánku vznikaly na obou stranách Atlantiku přepychové hotely a kdy ho brázdily stále větší parníky. Nejlepšími příklady mohou být...