Výzva šéfkuchařům: menu pro luskouny

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  07. 05. 2022


Asi takhle: Kdyby někdo chtěl udělat opravdu pořádnou kuchařskou show, měl by si pozvat našeho chovatele Davida Valu a pro začátek ho nechat předvést, jak vaří pro luskouny. Diváci by nepochybně žasli.

Samička luskouna krátkoocasého Run Hou Tang. Foto Taipei Zoo Samička luskouna krátkoocasého Run Hou Tang. Foto Taipei Zoo

Nedávno jsem tu zmínil, že naše pražská verze krmení pro luskouny, která vychází z tchajwanské receptury, obsahuje vedle zamrazených včelích larev také larvy potemníků, detoxikační hlínu, chitin, vitamín K a další složky. Těch je ovšem příliš dlouhý seznam, než abych se vůbec pokoušel si je zapamatovat.

Samozřejmě všem nám přitom musí být jasné, že jiná a ještě podstatnější věc je vlastní příprava luskouního menu. Právě v ní by spočívala největší atraktivita navrhované kuchařské show. Přebírání včelích larev, odvažování s přesností až na desetiny gramu, sesypávání, vaření na páře – a nakonec speciální servírování. To všechno přímo vybízí k soutěžnímu klání, třebas i mezi nejslavnějšími českými šéfkuchaři!

Musím však zdůraznit, že David vaří luskounům opravdu báječně a zasloužil by michelinsko-luskouní hvězdu. Sameček Guo Bao i samička Run Hou Tang jeho specialitu přijímají velmi ochotně, dokonce bych řekl nad očekávání ochotně. Vybíravější Run Hou Tang na ni kupodivu přešla ještě snadněji než Guo Bao.

V každém případě by ta kuchařská show byla zcela mimořádná. Bohužel je ale velká otázka, jestli by ji šlo zorganizovat. Vždyť který z českých šéfkuchařů by byl ochoten čelit takové výzvě – a Davidově konkurenci!

I když… Kdo ví.

(Na závěr ještě doplňková informace: Luskouni budou v pavilonu Indonéská džungle k vidění po uplynutí měsíční podovozní karantény; jejich představení veřejnosti je naplánováno na příští víkend, konkrétně na neděli 15. května.)

 

Psáno pro MF Dnes


Jedním z „velvyslanců divoké přírody“ je v Zoo Praha i gorilí mládě, které se narodilo před měsícem. Dnes v 11 hodin jej zde pokřtí slavná primatoložka a ochránkyně přírody Jane Goodall. Foto Kateřina Jíšová

Podle knihy Genesis měla Noemova archa 300 stop na délku a 50 stop na šířku. Převedeno do současných jednotek měřila zhruba 135 krát 22 metrů. Vtěsnat na ni po páru, či dokonce sedmi párech každého zvířecího druhu musel být...

Mládě orangutana sumaterského, foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Další mládě! Letos jsem již potřetí oznámil narození lidoopa v Zoo Praha. Po dvou gorilách nížinných přišlo předevčírem po poledni na svět mládě orangutana sumaterského! Jde přitom o vnouče slavného a...




Přihlášení k newsletteru