Výzva šéfkuchařům: menu pro luskouny

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  07. 05. 2022


Asi takhle: Kdyby někdo chtěl udělat opravdu pořádnou kuchařskou show, měl by si pozvat našeho chovatele Davida Valu a pro začátek ho nechat předvést, jak vaří pro luskouny. Diváci by nepochybně žasli.

Samička luskouna krátkoocasého Run Hou Tang. Foto Taipei Zoo Samička luskouna krátkoocasého Run Hou Tang. Foto Taipei Zoo

Nedávno jsem tu zmínil, že naše pražská verze krmení pro luskouny, která vychází z tchajwanské receptury, obsahuje vedle zamrazených včelích larev také larvy potemníků, detoxikační hlínu, chitin, vitamín K a další složky. Těch je ovšem příliš dlouhý seznam, než abych se vůbec pokoušel si je zapamatovat.

Samozřejmě všem nám přitom musí být jasné, že jiná a ještě podstatnější věc je vlastní příprava luskouního menu. Právě v ní by spočívala největší atraktivita navrhované kuchařské show. Přebírání včelích larev, odvažování s přesností až na desetiny gramu, sesypávání, vaření na páře – a nakonec speciální servírování. To všechno přímo vybízí k soutěžnímu klání, třebas i mezi nejslavnějšími českými šéfkuchaři!

Musím však zdůraznit, že David vaří luskounům opravdu báječně a zasloužil by michelinsko-luskouní hvězdu. Sameček Guo Bao i samička Run Hou Tang jeho specialitu přijímají velmi ochotně, dokonce bych řekl nad očekávání ochotně. Vybíravější Run Hou Tang na ni kupodivu přešla ještě snadněji než Guo Bao.

V každém případě by ta kuchařská show byla zcela mimořádná. Bohužel je ale velká otázka, jestli by ji šlo zorganizovat. Vždyť který z českých šéfkuchařů by byl ochoten čelit takové výzvě – a Davidově konkurenci!

I když… Kdo ví.

(Na závěr ještě doplňková informace: Luskouni budou v pavilonu Indonéská džungle k vidění po uplynutí měsíční podovozní karantény; jejich představení veřejnosti je naplánováno na příští víkend, konkrétně na neděli 15. května.)

 

Psáno pro MF Dnes


Palmový salon na dobové pohlednici z italského hotelu Florence. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Ta stará pohlednice mi evokuje dobu sklonku 19. a počátku 20. století, kdy pro společenskou smetánku vznikaly na obou stranách Atlantiku přepychové hotely a kdy ho brázdily stále větší parníky. Nejlepšími příklady mohou být...

Samice bonga horského s mládětem v oboře spravované Mount Kenya Wildlife Conservancy. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Jedním ze zvířat, která představujeme v naší letošní kampani Vzácní a jedineční, je krásná africká antilopa bongo horský. Její výběr byl od prvního okamžiku naprosto jasný. Ve volné přírodě přežívá poslední populace v...




Přihlášení k newsletteru