Stařečci a stařenky v českých zoo

Novinky u zvířat

Miroslav Bobek  |  09. 02. 2015


Nedávno jsem psal o samici plameňáka kubánského „FHF“, která do Zoo Praha přišla před téměř padesáti lety, přesně 5. srpna 1965. Vzhledem k tomu, že na Kubě byla nejspíš odchycena již jako dospělá, může jí být i hodně přes padesát. Žila tedy už v dávné době, kdy začínal hrát Olympic, a za jejího života se na Hradě vystřídalo přinejmenším šest prezidentů.

Eberhard, foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha Eberhard, foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha

Můj článek o „FHF“ vedl nejmenovaný deník k pátrání po dalších stařících a stařenkách v českých zoologických zahradách. Tento deník se dopátral například našeho orangutana Ferdy, který se narodil před pětačtyřiceti lety a od povodně roku 2002 žije v Ústí nad Labem, nebo liberecké slonice Rání, jíž bude dvaapadesát. Ani Ferda, ani Rání a možná dokonce ani „FHF“ však nebudou vůbec nejstaršími obyvateli českých zoo.

Ostravské slonici Suseele bude už čtyřiapadesát a naše Gulab letos oslaví dokonce už šestapadesáté narozeniny. Absolutního rekordmana musíme přesto hledat jinde. Vedle plameňáků bych sázel na papoušky, kondory a želvy.

Slyšel jsem, že ředitel pražské zoo prof. Zdeněk Veselovský míval kakadu, který patříval jejímu zakladateli prof. Jiřímu Jandovi. Když jsem však tuto zprávu prověřoval, ukázalo se, že se podle všeho nezakládá na pravdě a papoušek prof. Jandy je dávno po smrti. Také kondoři krocanovití, kteří přišli do Zoo Praha z Kuby ještě rok před plameňáky, postupně uhynuli, poslední samec roku 2011 v Zoo Plzeň. A poněvadž nemám informaci o tom, že by nějaký extrémně starý opeřenec přežíval v jiné české zoo, nezbývá, než se zaměřit na želvy. Právě ve skupině našich želv obrovských a sloních je největší šance nalézt věkového rekordmana anebo přinejmenším velmi vážného konkurenta „FHF“.

Donedávna jsme stáří našich velkých želv podceňovali. Věk nejstarší z nich, samce želvy sloní Eberharda von Leipziger Hauptbahnhof, byl odhadován na nějakých pětapadesát, snad pětašedesát let. Když však přišly na přetřes informace o „FHF“, ukázalo se, že v roce 1969, kdy Eberhard přišel do Lipska, byl již plně dospělý. Muselo mu být tedy nejméně třicet let – což znamená, že dnes je mu minimálně pětasedmdesát. Kdo ví, třebas i víc, mnohem víc, ale nejméně sedmdesát pět! Znamená to, že žil přinejmenším v době, kdy na výsluní popularity byl Jára Pospíšil – ale možná, že přežvykoval trávu už za největší slávy kankánu. A pokud jde o prezidenty, zažil jich nejméně deset. Pokud nepamatuje i Masaryka a císaře pána.

Zkrátka, Eberhard má dnes asi největší nárok na to, aby byl pokládán za nejstaršího obyvatele nejen pražské, ale všech českých zoo. Pokud se tedy neobjeví někdo ještě starší…

Stařečci a stařenky v českých zoo


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru