Právě probíhá „Návrat divokých koní 2019“

Návrat divokých koní 2019

Helena Petáková  |  19. 06. 2019


Zoo Praha letos ve spolupráci s Armádou ČR přepravuje do Mongolska tři klisny koně Převalského. V pořadí již devátý samostatný transport do Přísně chráněné oblasti Velká Gobi B začal v úterý 18. června. Letos zástupci Zoo Praha také předají správě Gobi B terénní vůz a šest motocyklů, které uhradil Magistrát hl. m. Prahy v rámci projektu Tři koruny ze vstupu.

Přepravní box s koněm váží přibližně 500 kg. Z nákladního auta do armádního letadla CASA ho přesouvá okolo 10 lidí. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha Přepravní box s koněm váží přibližně 500 kg. Z nákladního auta do armádního letadla CASA ho přesouvá okolo 10 lidí. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Vlastní transport začal v úterý 18. června ráno nakládkou v chovné a aklimatizační stanici v Dolním Dobřejově, na tzv. České Sibiři, kde se koně z různých evropských chovných zařízení připravují na návrat do země svých předků.

V úterý ráno byly klisny v Dolním Dobřejově naloženy do přepravních beden. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Do přepravních boxů a poté na auta byly naloženy klisny Spina, Tara, Tárik a Tania, která nahradila původně vybranou Yaru. Celý konvoj se pak s policejním doprovodem vydal do Prahy na 24. základnu dopravního letectva v Praze-Kbelích.

Kolona s auty se na letiště ve Kbelích přesouvá s policejním doprovodem. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Boxy s koňmi, z nichž jeden váží okolo 500 kg, byly přesunuty do armádního letounu CASA. Krátce před startem si klisna Tania v boxu sedla. Její další transport by mohl být riskantní, byla proto vyřazena a převezena do odstavného výběhu v pražské zoo.

Klisna Tania, která byla vyloučena z transportu, krátce po vypuštění v odstavném výběhu v pražské zoo. Foto: Tereza Mrhálková, Zoo Praha

Letoun CASA se třemi klisnami na palubě vzlétl v 15.31 a po dvou mezipřistáních v Kazani a v Novosibirsku přistál na nezpevněné ploše letiště v Bulgan sumu ve středu 19. června cca v 9.00 hodin LSEČ.

Armádní letoun CASA přistál na letišti v mongolském Bulgan sumu. Letecký snímek: Adam Dvořák

Koně v transportních bednách byli naloženi na nákladní automobily a odvezeni do Tachin talu v Přísně chráněné oblasti Velká Gobi B, kde budou následně vypuštěni do aklimatizační ohrady. Počet koní Převalského v Přísně chráněné oblasti Velká Gobi B, včetně letošních hříbat, již převyšuje 270 jedinců.

Klisny byly v pořádku přeloženy na auta a z letiště je čeká šestihodinová jízda, než budou vypuštěny v Tachin talu.

Partneři a podporovatelé projektu

Reintrodukce koní Převalského probíhá díky spolupráci s Armádou ČR a Přísně chráněnou oblastí Velká Gobi B. Hlavním zdrojem prostředků pro realizaci Návratu divokých koní i dalších, níže uvedených aktivit, jsou prostředky z tzv. tří korun (dříve dvou korun) ze vstupu, které uvolňuje Magistrát hl. m. Prahy, a ze sbírkového konta „Pomáháme jim přežít“, kam přispívá veřejnost. V letošním roce na transport přispělo také Ministerstvo životního prostředí ČR, Kölner Zoo (Německo) a Tierpark Berlin (Německo). Transport probíhá také za pomoci mezinárodní organizace ITG (International Takhi Group).

Všem našim podporovatelům děkujeme!

Jedna z letošních kandidátek v přepravním boxu. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Další aktivity Zoo Praha v Gobi B

Projekt Návrat divokých koní nespočívá pouze v transportech koní Převalského. Významnou úlohu hrají také související aktivity Zoo Praha. Za přispění České rozvojové agentury byly postaveny posty pro strážce Přísně chráněné oblasti Velká Gobi B, vystavěny seníky a především zrekonstruována nemocnice ve vesnici Bidž. Velmi významnou pomocí bylo také to, že Zoo Praha za podpory svých partnerů vybudovala v Tachin talu studnu s pitnou vodou. Zoo Praha pro pracovníky Velké Gobi B pořídila rovněž již několik terénních vozidel a každoročně přispívá na jejich provoz a údržbu. Další terénní vůz a šest motocyklů předají zástupci Zoo Praha správě Gobi B právě v rámci letošní cesty do Mongolska. V neposlední řadě Zoo Praha spolufinancuje i výzkumné aktivity v této oblasti.

Rozšíření Gobi B

Mongolský parlament dne 2. 5. 2019 svou většinou (67,4 %) schválil návrh rozšíření Přísně chráněné oblasti Velká Gobi B z původních 9 271 km² na současných 18 357 km². Jde tak o rozšíření o 9 086 km². K tomuto došlo i zásluhou intervencí české diplomacie a Zoo Praha.

Pohlednice z Mongolska

Každému, kdo na letošní transport přispěl alespoň stokorunou, zašlou členové týmu Návrat divokých koní přímo z Mongolska všemi podepsanou pohlednici s kresbou ilustrátora Jana Sováka.

Autorem vizuálu letošního Návratu divokých koní je Jan Sovák.

Mohlo by vás zajímat