Svěrák a Uhlíř pokřtí mládě orangutana

Ostatní články

22. 05. 2013


Neděle 26. května 2013

Orangutaní mládě patří mezi nejvzácnější přírůstky posledních let. Foto: Tomáš Adamec, Zoo PrahaJméno nejvzácnějšího mláděte v Indonéské džungli prozradí oblíbená autorská dvojice Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř. Mimořádnému přírůstku také zazpívají.

Křtiny mláděte orangutana proběhnou 26. května ve 14.00 u Vzdělávacího centra u hlavního vchodu do zoo. Zdeněk Svěrákem a Jaroslav Uhlíř zveřejní během malé slavnosti jméno malého orangutana a uvedou novou knihu Písničky o zvířatech.

Mládě orangutana roste a již se živě zajímá o své okolí. Natahuje se a chytá předmětů ve svém okolí, v poslední době se snaží dotýkat potravy pro matku Mawar. Rozvíjí také vztah s otcem Padangem.

„Padang se o malého orangutana hodně zajímá a často ho z velké blízkosti zaujatě pozoruje. Zvídavé mládě při tom otce v poslední době občas chytí za vousy, což viditelně oba velmi baví,“ říká kurátor primátů Vít Lukáš.

Orangutanům ale bude patřit celý den. Od 10 do 15 hodin naleznou zájemci přímo v Indonéské džungli zkušeného průvodce, který jim prozradí vše zajímavé z historie i současnosti chovu orangutanů i dalších lidoopů. Ve vstupním prostoru tohoto pavilonu je navíc možné zhlédnout projekci mimořádné série fotografií pražských orangutanů.

Zoo Praha chová orangutany sumaterské od roku 1961. V roce 1971 se zde narodil vůbec první orangutan v tehdejším Československu. Další mládě přišlo na svět až po dlouhých 42 letech. V současnosti v Zoo Praha žije samice Mawar s mládětem, samec Padang a starší syn Mawar, osmiletý Gempa.


Orangutan sumaterský. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Hlavní sezóna Zoo Praha je oficiálně zahájena a spolu s ní se množí dotazy veřejnosti: Kdy je nejlepší do zoo vyrazit? Jak se vyhnout frontě u pokladny? Dají se využít nějaké slevy? Na tyto i na další otázky proto odpovídáme v...

Kámen s petroglyfy v oblasti Velká Gobi B. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kámen umístěný v expozici Gobi vedle výběhu koní Převalského je vyzdobený petroglyfy znázorňujícími kozorožce a další tvory či objekty. Jde o repliku skutečného kamene z Mongolska, který v roce 2022 objevil ředitel pražské zoo...




Přihlášení k newsletteru