Zoo Praha začala zpracovávat kompostovatelné nádobí

Ostatní články

Lenka Pastorčáková  |  04. 09. 2018


Zoo Praha postupně nahradila veškeré plastové nádobí nádobím zcela kompostovatelným, které se vyrábí ze škrobu, spustila osvětovou kampaň mezi návštěvníky a jako první z českých zoologických zahrad zavedla linku na zpracování kompostovatelného odpadu. Unikátní metodu dnes zástupci Zoo Praha a společnosti IPODEC-ČISTÉ MĚSTO, a. s. – provozovatele elektrického kompostéru GreenGood – představili novinářům. 

Zástupci Zoo Praha a společnosti IPODEC-ČISTÉ MĚSTO, a. s. představili unikátní metodu zpracování kompostovatelného nádobí. Na snímku ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek a ředitel společnosti IPODEC-ČISTÉ MĚSTO, a. s. Karel Vančura. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha. Zástupci Zoo Praha a společnosti IPODEC-ČISTÉ MĚSTO, a. s. představili unikátní metodu zpracování kompostovatelného nádobí. Na snímku ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek a ředitel společnosti IPODEC-ČISTÉ MĚSTO, a. s. Karel Vančura. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.

„Zoologické zahrady by svým ekologickým chováním měly jít příkladem, proto realizujeme tento pilotní projekt,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Jde mimo jiné o 800 000 kelímků či 200 000 brček ročně. Apelujeme na návštěvníky, aby opravdu důkladně třídili a správně používali označené odpadkové koše, neboť bez toho není možné kompostování bez problémů provádět.“

„V této souvislosti bych připomněl, že v Tichém oceánu se odpadky z plastů nahromadily již na ploše velké jako čtyři Německa. A každý jsme jistě viděli snímky velryb či mořských želv uhynulých v důsledku ucpání trávicího traktu plasty…“

Zástupci firmy IPODEC-ČISTÉ MĚSTO předvedli novinářům, jak metoda funguje v praxi. Nejprve od pracovníků Zoo Praha přeberou svezený odpad z kompostovatelných plastů jako součásti gastronomických služeb poskytovaných v areálu zoo (jednorázové kelímky, talíře, misky, tácky, příbory či brčka). Ten pak ručně roztřídí, nechají rozdrtit v drtiči a nakonec spolu s gastroodpadem (nejčastěji zbytky po čištění zeleniny) vsypou do elektrického kompostéru, kde se při teplotě 60 °C rozloží ve výsledný substrát.

„Nejen v našich podmínkách jde o netradiční řešení; zkušební provoz bude i z tohoto důvodu trvat ještě několik měsíců,“ uvedl Karel Vančura, ředitel firmy IPODEC-ČISTÉ MĚSTO, a dodal: „Naše spolupráce se Zoo Praha trvá již bezmála čtvrt století a prezentace nové společné aktivity na poli odpadového hospodářství je jejím logickým vyústěním a důkazem péče Zoo Praha o životní prostředí.“

„Podle mých informací se Zoo Praha otevřením této linky stala první zoo na světě, která přímo ve svém areálu dokáže kompostovatelné obaly nejen zkompostovat, ale výsledný materiál bude také dále zužitkovávat,“ uzavřel Michal Jiráň, ředitel divize GreenGood společnosti DEKOS R, s.r.o., která kompostér dodala.

Zoo Praha apeluje na návštěvníky, aby důkladně třídili a správně používali označené odpadkové koše, neboť bez toho není řádné kompostování možné. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.Zoo Praha apeluje na návštěvníky, aby důkladně třídili a správně používali označené odpadkové koše, neboť bez toho není řádné kompostování možné. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.


Vzhledem k povětrnostním podmínkám jsme dnes (22. září) na několik hodin museli uzavřít hlavní vchod. Nyní je již znovu oteřen.

Zástupci Zoo Praha a společnosti IPODEC-ČISTÉ MĚSTO, a. s. představili unikátní metodu zpracování kompostovatelného nádobí. Na snímku ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek a ředitel společnosti IPODEC-ČISTÉ MĚSTO, a. s. Karel Vančura. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.

Zoo Praha postupně nahradila veškeré plastové nádobí nádobím zcela kompostovatelným, které se vyrábí ze škrobu, spustila osvětovou kampaň mezi návštěvníky a jako první z českých zoologických zahrad zavedla linku na zpracování...




Přihlášení k newsletteru