Historický rekord – Zoo Praha navštívilo již neuvěřitelných 60 000 000 návštěvníků

Ostatní články

Jana Myslivečková  |  18. 04. 2017


Zoo Praha od jejího založení před 86 lety navštívilo již 60 000 000 návštěvníků. Dnešním jubilantem se stal pan Vlastimil Čermák z Prahy, kterého přivítal ředitel zoo Miroslav Bobek a náměstek primátorky hl. města Prahy (za zřizovatele zoo) Petr Dolínek.

Jubilejního návštěvníka s číslem 60 000 000, pana Vlastimila Čermáka, přivítali ředitel zoo Miroslav Bobek a náměstek primátorky hl. města Prahy Petr Dolínek. Autor: Václav Šilha, Zoo Praha. Jubilejního návštěvníka s číslem 60 000 000, pana Vlastimila Čermáka, přivítali ředitel zoo Miroslav Bobek a náměstek primátorky hl. města Prahy Petr Dolínek. Autor: Václav Šilha, Zoo Praha.

Jubilejním návštěvníkem, kterého ředitel zoo Miroslav Bobek a náměstek primátorky Petr Dolínek společně přivítali, se stal Vlastimil Čermák z Prahy, který pražskou zoo navštěvuje pravidelně jednou až dvakrát za rok. Nejraději má slony a žirafy a jeho oblíbeným pavilonem je Africký dům. Z dnešního přivítání byl zpočátku velmi překvapený a zaskočený, ale postupně se začínal radovat. „Pražskou zoo mám moc rád a těší mě, že je stále hezčí. Jsem šťastný, že zrovna já jsem se stal návštěvníkem s číslem 60 000000. Můj ročník narození je 1960 a tak mi číslo šedesát přijde dnes přímo osudové, “ radoval se pan Čermák.

Zoo Praha příchod návštěvníka s číslem 60 000 000 na jaře letošního roku očekávala a také si u příležitosti zahájení letošní 86. hlavní sezóny připomněla výroční příchod návštěvníka s číslem 25 000 000, který do zoo přišel v roce 1975. Stejně jako tehdejší jubilanty, byl také pan Čermák pozván ke slavnostnímu dortu a převzal dárky od zoo. Mezi nimi například roční vstupenku do zoo, poukazy na zážitkové programy (např. setkání s lachtany a krmení žiraf) a také dárky od partnerů Zoo Praha (Komerční banka, a.s., Mercedes-Benz Česká republika s.r.o., Kofola a. s., Bidfood Czech Republic s.r.o., O2 Czech Republic a.s., Plzeňský Prazdroj, a. s., KOH-I-NOOR HARDTMUTH a.s. a mediální skupina MAFRA, a. s.). Po té pro něj bylo připraveno ještě překvapení v podobě návštěvy zázemí lachtanů a setkání se samcem Melounem a jeho synem Mamutem.
„Šedesát miliónů je téměř neuvěřitelné číslo. Dnešní den patří všem, kteří se na založení a rozvoji Zoo Praha podíleli a podílejí,“ sdělil ředitel zoo Miroslav Bobek.

Radost z dnešního jubilea měl také náměstek primátorky hl. m. Prahy Petr Dolínek: “Dnešní den je oceněním Zoo Praha, kterou máme všichni rádi, a navazuje na její úspěšný loňský rok, kdy jí navštívil rekordní počet návštěvníků. Je to však také závazek a je potřeba tu naší krásnou zoo dále pro Pražany a všechny návštěvníky dále budovat a rozvíjet.“

V roce 1931, kdy byla Zoo Praha otevřena pro veřejnost, jí navštívilo 20 000 osob. Za tu dobu se neuvěřitelně proměnila a všem, kteří se na jejím rozvoji podíleli, patří veliké poděkování. O úspěšnosti zoo svědčí její chovatelské úspěchy, mezinárodně uznávané projekty na záchranu zvířat v přírodě, vyhlášení čtvrtou nejlepší zoo na světě, a také stoupající návštěvnost. Zatím poslední rekord padl v roce 2016, kdy jejími branami prošlo 1 448 353 osob.

Jedním z gratulantů byl také populární lachtan Meloun. Autor: Václav Šilha, Zoo Praha.


Koně Převalského běží krajinou svých předků v Přísně chráněné oblasti Velká Gobi B v Mongolsku. Takový pohled bude již brzy realitou i ve stepi Altyn Dala ve středním Kazachstánu. Foto Miroslav Bobek, Zoo Praha

První transporty koní Převalského z Evropy do Kazachstánu proběhnou letos v červnu v rámci projektu Návrat divokých koní 2024. Dva armádní letouny CASA s celkem osmi koňmi na palubě odstartují 3. června z letišť v Praze a...

Děkujeme, že přispíváte na pomoc ukrajinským zoologickým zahradám! Níže si můžete přečíst, jak jsou vybrané finanční prostředky využívány.




Přihlášení k newsletteru