Gorily v Praze

Ochrana goril v Africe

Zoo Praha  |  03. 09. 2013


Richard, foto (c) archiv Zoo PrahaRichard (9. 11. 1991, Frankfurt nad Mohanem)
Richard se narodil v Německu, mládí ale strávil v anglickém Paigntonu. Ačkoli jeho obrovitost i pronikavý pohled budí respekt, je Richard občas podobně jako jiní dominantní samci trochu strašpytel. Nemá rád novinky a průzkum neznámého raději nechá ostatním. Mláďatům je Richard skvělým a trpělivým otcem, někdy si s vlastními potomky dokonce hraje.

 

 

 

 

Kijivu, foto (c) archiv Zoo PrahaKijivu (18. 3. 1993, Apeldoorn)
Kijivu se narodila v Holandsku, do Prahy však se svou nevlastní sestrou Shindou (mají stejného otce) přicestovala až z Austrálie. Celá rodná skupina se totiž stěhovala do Sydney. Z obou samic je Kijivu nejistější a plašší. Dříve proslula tím, že si při nervozitě zakrývala uši. Kijivu je skvělá a osvědčená matka. Poprvé rodila v roce 2004, 13. prosince tehdy přišla na svět samička Moja, vůbec první mládě gorily nížinné narozené v českých zoo. Později se Kijivu a Richardovi narodili ještě Tatu, Kiburi a naposledy 22. prosince 2012 sameček Nuru.

 

 

Shinda, foto (c) archiv Zoo PrahaShinda (14. 6. 1991, Apeldoorn)
Shinda je vyrovnaná a klidná samice. Ze všeho nejvíce miluje jídlo. Ve chvílích, kdy má Richard z něčeho obavy, je to právě ona, kdo ho na okamžik "předskočí" a vede rodinu do neznáma. Nebo jde alespoň prozkoumat, jestli se za novotami neskrývá něco k snědku. Shinda je nesmírně inteligentní a svůj důvtip často využívá právě k získání chutných soust. Vzhledem k lásce k jídlu i robustní kostře je Shinda bezpečně druhá největší gorila ve skupině. Shinda zatím neměla vlastní mládě. Po porodu Kijivu 22. prosince 2012 všechny překvapila, když se začala intenzivně věnovat odrostlému samci Kiburimu. Byla to také právě Shinda, komu Kijivu půjčila jako prvnímu novorozeného Nurua již pár dnů po porodu.

Kamba, foto (c) archiv Zoo PrahaKamba (cca 1972, Kamerun)
Přesné datum narození gorilí babičky Kamby neznáme. Pochází z pralesů Kamerunu, kde ji na počátku 70.let jako mládě chytili pytláci a odvezli ji do Evropy. V pražské skupiny funguje Kamba díky klidné povaze a zkušenostem jako silný tmelící prvek. Kamba proslula jako tetička na plný úvazek. Ačkoli je normální, že samice bez potomků pomáhají s odchovem mláďat ve skupině, péče, kterou Kamba věnovala Moje, Tatuovi i Kiburimu, je zcela mimořádná. Kamba v roce 2007 a 2013 při komplikovaných porodech přišla o své potomky, samotnou ji to málem stálo život.

 

Bikira, foto (c) archiv Zoo PrahaBikira (12. 8. 1995, Amsterdam)
Bikira se narodila v Holandsku, její  matka se však o ni nedokázala postarat, a tak záhy po narození odcestovala do "gorilí školky" ve Stuttgartu, kde strávila mládí. Když odrostla, zamířila i se samcem Gugasem do irského Belfastu, nikdy však neporodila mládě. V roce 2010 tedy koordinátor evropského chovu rozhodl umístit Bikiru do Prahy. První mládě, samec pojmenovaný Tano, na sebe nenechalo dlouho čekat. Bikira však o malého Tana neprojevovala zájem, a tak byl nedlouho po narození v roce 2011 přepraven do Stuttgartu, kde vyrůstala i jeho matka. Na tváři Bikiry zaujmou růžové znaky rtů, od ostatních samic ji odlišuje také hnědavá barva. Určitým poznávacím znamením Bikiry je také občasná chůze po dvou, již se možná naučila od lidí.

 

Kiburi, foto (c) archiv Zoo PrahaKiburi (24. 4. 2010, Praha)
Kiburi je hravý, společenský a veselý gorilí samec. Po porodu nejnovějšího přírůstku, Nurua, na nové mládě téměř vůbec nežárlil. Okamžitě začal trávit daleko více času s tetou Shindou. Rád se chová tak trochu jako drsňák - buší se do prsou, zavěšuje se zuby za lano nebo předstírá, že už je zcela samostatný. To si dlouhé minuty zaujatě staví hnízdo, natřásá je, aby bylo co nejpohodlnější... a potom jde stejně zase spát k některé ze samic.

 

 

Nuru, foto (c) Vít Lukáš, Zoo PrahaNuru (22. 12. 2012, Praha)
Nuru, jehož jméno znamená svahilsky „Světlo“, je od narození nesmírně zvídavý a šikovný a chovatelé se shodují, že je ze všech čtyř Kijiviných mláďat jednoznačně nejhravější. Chvilku nevydrží na místě, neustále běhá, dělá stojky, kotouly a neskutečné grimasy. Přes okno či mříže si hraje i s chovateli, kteří s ním takto budují vzájemnou důvěru a stavějí základy, na kterých bude možné později natrénovat třeba i to, že se nechá vyšetřit nebo naočkovat bez nutnosti uspání. Do svých her neváhá Nuru vtáhnout ani ostatní členy gorilí tlupy.

 



Ajabu, foto (c) Petr Hamerník, Zoo PrahaAjabu (23. 4. 2016, Praha)
Narození gorilího samečka Ajabu patřilo bezesporu mezi největší překvapení roku 2016. Jeho matka Shinda byla dlouhou dobu považována za neplodnou a dokonce ani o její březosti nikdo nevěděl. Narozený sameček dostal příznačné jméno – „Zázrak". Shinda si zpočátku svého potomka starostlivě hlídala, nyní ho však půjčuje i ostatním, nejčastěji Kambě. Malý Ajabu se nejdříve cítil v její přítomnosti nesvůj, nyní si však zájem tetičky skutečně užívá. Často také tráví čas se svým bratrem Nuruem, který se o něj zajímá již od narození. Nyní už s malým Ajabuem vesele dovádí a učí ho novým kouskům.