Zoo Praha

E-vstupenka
Menu

Lexikon zvířat

Lexikon zvířat

Lexikon zvířat Zoo Praha

 

Hroznýš hnědý (Sanzinia volontany)

Hroznýš hnědý je druh hroznýše endemický pro ostrov Madagaskar. Má hnědavé zbarvení a vyskytuje se na západní straně ostrova. Dříve byl považován za stejný druh jako hroznýš madagaskarský. Stejně jako všichni ostatní hroznýši není jedovatý.

Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Třída Plazi (Reptilia)
Řád Šupinatí (Squamata)
Čeleď Hroznýšovití (Boidae)
Rozšíření Afrika (Madagaskar)
Biotop tropický les (různé typy lesů)
Potrava obratlovci (obratlovci, hlavně menší savci a ptáci)
Rozměry délka 1,3–2,2 m, ocas 12 % délky, váha: 2–3 kg
Rozmnožování Živorodý; „březost“ 6–7 měsíců, počet mláďat 6–12

Zajímavosti

Čeleď hroznýšovitých (Boidae) je skupina nejedovatých hadů se svislou štěrbinovitou zorničkou, z nichž někteří (například anakonda) dorůstají i devítimetrových délek. Nejvíce je skupina zastoupena v Jižní a Střední Americe, setkáme se s nimi však i v Africe včetně Madagaskaru, v jižní Asii a na Nové Guineji. Hroznýš hnědý je právě jedním z madagaskarských druhů a někdy bývá považován za poddruh hroznýše madagaskarského. Slovo „volontany“ v jeho latinském názvu znamená v místním jazyce „hnědý“, což vystihuje jeho vzhled. Má jako většina hroznýšů krycí zbarvení, aby splýval na zemi s opadaným listím a na stromě s mihotavými stíny. Hroznýš hnědý žije na stromech a je převážně noční. Upřednostňuje stromy a keře v blízkosti potoků, řek, rybníků a bažin. Živí se savci a ptáky, kořist mu pomáhají lokalizovat termorecepční jamky. Během lovu opouští stromy a aktivně loví drobné savce na zemi.  Jak je u hroznýšovitých hadů běžné, samice „rodí“ živá mláďata. Vajíčka se inkubují v těle samice a ta je klade ve chvíli, kdy se z nich již líhnou malí hadi.   

Umístění v Zoo Praha Terárium

 


Nyní používáte mobilní verzi webových stránek www.zoopraha.cz. Pokud chcete zobrazit plnou verzi, klikněte zde.

Sociální sítě

facebook
youtube
instagram
TripAdvisor