Lexikon zvířat

Lexikon zvířat Zoo Praha
Hroznýš hnědý (Sanzinia volontany)
Hroznýš hnědý je druh hroznýše endemický pro ostrov Madagaskar. Má hnědavé zbarvení a vyskytuje se na západní straně ostrova. Dříve byl považován za stejný druh jako hroznýš madagaskarský. Stejně jako všichni ostatní hroznýši není jedovatý.
| Třída | Plazi (Reptilia) |
|---|---|
| Řád | Šupinatí (Squamata) |
| Čeleď | Hroznýšovití (Boidae) |
| Rozšíření | Afrika (Madagaskar) |
| Biotop | tropický les (různé typy lesů) |
| Potrava | obratlovci (obratlovci, hlavně menší savci a ptáci) |
| Rozměry | délka 1,3–2,2 m, ocas 12 % délky, váha: 2–3 kg |
| Rozmnožování | Živorodý; „březost“ 6–7 měsíců, počet mláďat 6–12 |
Zajímavosti
Čeleď hroznýšovitých (Boidae) je skupina nejedovatých hadů se svislou štěrbinovitou zorničkou, z nichž někteří (například anakonda) dorůstají i devítimetrových délek. Nejvíce je skupina zastoupena v Jižní a Střední Americe, setkáme se s nimi však i v Africe včetně Madagaskaru, v jižní Asii a na Nové Guineji. Hroznýš hnědý je právě jedním z madagaskarských druhů a někdy bývá považován za poddruh hroznýše madagaskarského. Slovo „volontany“ v jeho latinském názvu znamená v místním jazyce „hnědý“, což vystihuje jeho vzhled. Má jako většina hroznýšů krycí zbarvení, aby splýval na zemi s opadaným listím a na stromě s mihotavými stíny. Hroznýš hnědý žije na stromech a je převážně noční. Upřednostňuje stromy a keře v blízkosti potoků, řek, rybníků a bažin. Živí se savci a ptáky, kořist mu pomáhají lokalizovat termorecepční jamky. Během lovu opouští stromy a aktivně loví drobné savce na zemi. Jak je u hroznýšovitých hadů běžné, samice „rodí“ živá mláďata. Vajíčka se inkubují v těle samice a ta je klade ve chvíli, kdy se z nich již líhnou malí hadi.
| Umístění v Zoo Praha | Terárium |
|---|








