Lexikon zvířat

Lexikon zvířat Zoo Praha
Zebu (Bos indicus)
Zebu, označovaný také jako hrbatý skot, je specifický druh domácího dobytka rozšířený v teplých suchých oblastech světa. Pozná se především podle nápadného hrbu na pomezí krku a lopatek, typická je pro něj ale i úzká, protažená hlava, gracilní stavba těla se štíhlýma nohama a často i svěšené boltce a výrazný lalok pod krkem, který pomáhá odvádět přebytečné teplo.
| Třída | Savci (Mammalia) |
|---|---|
| Řád | Sudokopytníci (Artiodactyla) |
| Čeleď | Turovití (Bovidae) |
| Rozšíření | Afrika, Asie, Jižní Amerika, Austrálie (Domácí zvíře) |
| Biotop | travnaté území (Je chován hlavně v teplých, suchých oblastech) |
| Potrava | části rostlin (Tráva, seno) |
| Rozměry | Délka těla 1,8–2,2 m, výška hřbetu (za hrbem) 74–150 cm, ocas 11–17,5 cm, hmotnost 90–900 kg |
| Rozmnožování | Samice je březí 9 měsíců, rodí jedno mládě |
Zajímavosti
Název zebu pochází z tibetského „ceba“, což znamená hrb. Tito sudokopytníci byli v oblasti Indického subkontinentu chováni již nejméně před 8 000 lety, přičemž za centrum jejich domestikace je považováno údolí Indu. Dlouho se vedly spory o to, zda se vyvinuli ze stejných předků jako evropští tuři domácí, nebo zda za jejich původem stojí předek odlišný. Dnes se odborníci kloní spíše k názoru o samostatném původu zebu z pratura indického (Bos namadicus, popřípadě Bos primigenus namadicus – panují totiž rozdílné názory na to, zda se jednalo o samostatný druh, nebo jen poddruh), který byl vyhuben pravděpodobně už ve 3. tisíciletí před naším letopočtem. Zebu jsou výtečně přizpůsobeni životu v horkém podnebí a odolávají i tropickým nemocem. Jejich nápadný hrb tvoří svalovina a tuk v různém poměru podle konkrétního plemene. U některých z přibližně 75 plemen převažují mohutné svaly, u jiných je naopak svalovina výrazně „ztučnělá“ a hlavní podíl na objemu hrbu má tuk. Z něj lze v těle metabolickými procesy získat vodu a energii (podobně, jako to dělají velbloudi, jejichž hrb je ovšem tvořen výlučně tukem bez jakéhokoliv podílu svalové hmoty). V tropických oblastech plní klidní a poddajní zebu stejnou úlohu, jakou mají v Evropě „klasické“ krávy. Poskytují mléko (i když v menším množství než evropský skot), maso i kůži, zužitkovat se dají také jejich rohy, kosti a trus a neocenitelní jsou jako tahouni do povozů nebo pluhů. Pro hinduisty se pak jedná o posvátná zvířata, využívaná při různých náboženských slavnostech a obřadech, a konzumace jejich masa je přísně zakázaná.
Chov v Zoo Praha
V Zoo Praha chováme aktuálně jedno plemeno zebu, a to zebu zakrslého. Najdete ho v Dětské zoo. Zebu zakrslý dorůstá do výšky jen 74–105 cm (měřeno za hrbem) a hmotnosti nanejvýš 270 kg, což z něj činí nejmenšího zástupce skotu vůbec. Je to prastaré plemeno pocházející z Indie a Srí Lanky a vyznačující se klidnou povahou. Díky drobnému vzrůstu se hodí i tam, kde není místa nazbyt a potravy i vody je málo. Ve své domovině je chován především pro mléko, jako posvátné zvíře při chrámech a coby tažná síla. Jinde ve světě ja však ceněné i jeho maso a uplatní se také v hobby chovech a při údržbě pastvin.
| Umístění v Zoo Praha | Dětská zoo |
|---|








