Rezervace Bororo

Ostatní stavby


Venkovní prostor bývalého Pavilonu velkých savců, který je umístěn v dolní části zahrady, se změnil v odpočinkovou a herní zónu pro rodiny s dětmi – Rezervaci Bororo. Součástí areálu je netradiční herní prvek s motivy amazonské vesnice, amfiteátr pro prezentaci tréninku zvířat a kavárna.

Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Rezervace Bororo, zvítězila v anketě Dřevěná stavba roku 2014 a zároveň obdržela v roce 2015 titul Vítěz vítězů!

"Podle koncepce rozvoje Zoo Praha se má starý Pavilon velkých savců přeměnit na velkoryse pojatou expozici Amazonie. Přednost před jejím budováním má však protipovodňová ochrana zoologické zahrady a nový pavilon goril," uvádí Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha. "Rozhodli jsme se proto chátrající starý sloninec, který stojí v samém srdci zoo, využít na příští léta jako prostor pro odpočinek dospělých a zábavu dětí. Věřím, že "stromová vesnice" bude pro návštěvníky mimořádně atraktivní."

Nejvýraznějším prvkem a hlavní atrakcí je víceúrovňová dětská prolézačka, která se netradičním zpracováním a užitím motivů indiánské domorodé vesnice vymyká běžnému ztvárnění obdobných staveb.

Jedná se o obrovský herní systém, sestavený z mnoha drobných domečků, které jsou vzájemně propojeny žebříky, schůdky, stupátky a provazy. Každá jednotlivá úroveň herního komplexu je nositelkou speciální atmosféry, barevnosti a doplňkových prvků.

Součástí nově vybudovaného prostoru je i kavárna Amazonie. V přilehlých prostorách Rezervace Bororo naleznou návštěvníci Terárium s plazy a venkovní expozici mravenečníků velkých.

Mírně surreální pojetí celého komplexu přináší specifický a zapamatovatelný zážitek. Návštěvníky jistě zaujmou repliky různých indiánských artefaktů, zavěšené fetiše, masky či předměty běžné potřeby domorodců.

Domky rezervace zdobí speciální umělecké malby, kresby a vrypy na stěnách a kůlech, které znázorňují rituály vesničanů a jejich spirituality. Nechybí ani rostlinné a živočišné motivy (inspirace rostlinami a zvířaty z pralesa), ornamenty v podhledech střech, dva velké bojové štíty, ale i interaktivní předměty typu obřího počítadla s ovocem, kolo štěstí s ohroženými druhy zvířat Amazonie, atd.

Vystavené předměty jsou vyrobeny převážně ze dřeva, klacíků a jiných přírodních materiálů. Doplněny o malby, vrypy, peří, atd. Některé z nich karikují předměty ze současnosti, parodují a vysmívají se současné době a způsobu života.

Obvodové stěny areálu zdobí výtvarné práce dětí a školních kolektivů, které se zapojily do soutěže s názvem Amazonie. Jejím cílem bylo výtvarně ztvárnit území v povodí největší řeky světa Amazonky a především zvířata, která zde žijí.

Rezervace Bororo je dočasnou stavbou, kterou by měl následně nahradit pavilon Amazonie, jenž představí mimořádná zvířata jihoamerické Amazonské pánve. "Až dojde na budování Amazonie, přesune se Rezervace Bororo do prostoru za Rozhlednou Obora do horní části areálu." uvádí Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha

Provozní řád ke stažení zde: Provozní řád REZERVACE BORORO

REZERVACE BORORO JE OTEVŘENÁ V ZÁVISLOSTI NA POČASÍ!