Hvězda Zeta v Mongolsku stále září

Návrat divokých koní 2017

Alena Šteffelová  |  22. 06. 2017


Již devatenáct let se prohání ve volné přírodě Zeta, klisna koně Převalského. Právě ona byla jako jedna z prvních v roce 1998 v rámci transportů navrácena do Mongolska, do vlasti svých předků. Postupně zde tato první dobřejovská rodačka přivedla na svět jedenáct hříbat.

Klisna Zeta oslavila na jaře v Mongolsku již 23. narozeniny a je poslední pamětnicí prvních transportů koní Převalského. Foto: Jaroslav Šimek, Zoo Praha. Klisna Zeta oslavila na jaře v Mongolsku již 23. narozeniny a je poslední pamětnicí prvních transportů koní Převalského. Foto: Jaroslav Šimek, Zoo Praha.

Pokud bychom se snažili najít v Gobi B symbol úspěšného návratu posledních divokých koní do volné přírody a českou stopu, určitě by jí byla klisna Zeta. Ta se narodila 23. dubna 1994 jako první hříbě v aklimatizační a chovné stanici v Dolním Dobřejově. Do Tachin Talu putovala transportem o čtyři roky později.

V Přísně chráněné oblasti Gobi B ji přejmenovali na Ód, což znamená Hvězda. Její nové jméno přesně vystihuje její osud. Když v lednu 2010 začaly přicházet z Tachin Talu a mongolského hlavního města Ulánbátaru smutné zprávy o kruté zimě, která si vyžádala mnoho zvířecích obětí (téměř všechna domácí zvířata a také několik desítek koní Převalského), Zeta těžké období zvládla. Během dalších let se jí dařilo dobře a přivedla v Gobi B na svět 11 hříbat. Stala se tak nejen mnohonásobnou matkou, ale také babičkou.

Ač je jí již 23 let, stále se energicky prohání po mongolské půdě. V loňském roce opustila své dosavadní stádo a nyní žije v harému krotšího hřebce Mazaalaie. Zeta je stále vitální a je poslední klisnou, jež pamatuje první transporty směřující z Evropy do Mongolska.    

V současnosti je klisna Zeta (uprostřed) v harému hřebce Mazaalaie. Foto: Jaroslav Šimek, Zoo Praha.