Koně Převalského se seznamují s novým domovem v Gobi

Návrat divokých koní 2017

Alena Šteffelová  |  21. 06. 2017


Všechny čtyři klisny koně Převalského, které Zoo Praha přepravila v rámci projektu Návrat divokých koní 2017 do Mongolska, jsou v pořádku. Nyní jsou v aklimatizační ohradě a postupně si zvykají na nové podmínky v Přísně chráněné oblasti Gobi B.

Všechny čtyři klisny Romy, Naya, Sarangua a Chantou pár minut po vypuštění do aklimatizační ohrady v Tachin Talu. Foto: Václav Šilha, Zoo Praha. Všechny čtyři klisny Romy, Naya, Sarangua a Chantou pár minut po vypuštění do aklimatizační ohrady v Tachin Talu. Foto: Václav Šilha, Zoo Praha.

Letošní transport koní Převalského byl nejrychlejším v historii. Od pondělního startu letadla z vojenského letiště ve Kbelích do úterního vypuštění klisen v mongolském Tachin Talu uběhlo pouhých 24 hodin. Během tohoto času urazili koně přes 6 000 km v letadle a mnoho dalších na nákladních vozech konvoje, jež směřoval do domova jejich předků.

Nyní se všechny čtyři klisny Romy, Naya, Sarangua a Chantou seznamují s novým prostředím a přivykají si na nové podmínky, jež panují v Gobi. Po roce stráveném v aklimatizační ohradě budou následně vypuštěny do volné přírody.

Koně Převalského se seznamují s novým domovem v Gobi