Sloni při práci

Naučná stezka v Údolí slonů

Zoo Praha  |  22. 10. 2014


Pro svou neobyčejnou velikost, sílu, inteligenci a ochotu spolupracovat s lidmi byli sloni v Asii po celá tisíciletí nenahraditelnými pomocníky. Uplatnění našli všude tam, kde jsou dnes obvykle používány velké stroje.

Autor: Pavel ProcházkaSloni odjakživa pomáhali hlavně při přenášení těžkých nákladů. Přestože je dnes leckde zastoupily stroje, jsou nepostradatelní všude tam, kam se těžká technika nedostane. Umožňují například výběrovou těžbu dřeva v hustých deštných lesích, kde přenášejí a tahají těžké klády.

Sloni se jako „živé tanky“ zúčastnili mnoha válek. V horských oblastech jihovýchodní Asie dokonce pomáhali lidem bojovat ještě ve druhé polovině 20. století. Jedině díky nim bylo možné během války ve Vietnamu zajistit zásobování vojsk v těžko přístupných lesích.

Někteří sloni s příchodem moderní doby o svou tradiční práci přišli. Nové uplatnění nacházejí díky turistům, pro které je možnost poznat město či přírodu národního parku ze hřbetu slona vítaným a nevšedním zážitkem. Pro pohyb v terénu je využívají také strážci chráněných oblastí.




udoli slonu kamery vnitrek
kamery kopie prazdna final
  • Od 8 - 10 hod probíhá pravidelná údržba pavilonu
  • Kamery 1 – 3: vnitřní prostory samic
  • Kamery 4 – 8: venkovní prostory samic
  • Kamera 7: vnitřní prostor samce
Ilustrační snímek sloního stáda v Zoo Praha. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

O fatálním onemocnění, jemuž podlehla sloní samička Amalee, vědci stále ještě získávají nové poznatky a vývoj vakcíny je teprve v rané fázi. Dostupné informace o sloním herpesviru shrnujeme v následujícím textu.

Samička slona indického Amalee (9. května 2020 – 27. ledna 2023). Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

V pátek 27. ledna jsme vás informovali o tom, že nejmladší slůně v Zoo Praha, samička Amalee, bohužel podlehla slonímu herpesviru. Nyní přinášíme podrobnější informace z pohledu vrchního chovatele slonů a veterináře.




Gulab, nejstarší obyvatelka Údolí slonů. Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha

Sloni indičtí kdysi obývali rozsáhlé území od Sýrie po Indonésii. V 94 % areálu však byli vyhubeni a dnes je jejich výskyt pouze ostrůvkovitý. Hlavními příčinami úbytku slonů jsou střety s lidmi a ztráta...

Zoo Praha chová slony od roku 1933. V současnosti obývají Údolí slonů, otevřené v březnu 2013.