Pozdrav od prvního vládce moří

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  23. 03. 2019


Podobný drakovi se vlnivým pohybem vznášel nade dnem kambrických moří. Měl velké složené oči, jimiž pátral po trilobitech, dlouhé přívěsky – svého druhu klepeta – vybíhající z přední části těla, kruhový, dolů směřující ústní otvor s lamelovitými destičkami drtícími kořist a řadu laloků podél těla, které mu spolu s vějířovitým ocasem zajišťovaly pohyb. Nejnebezpečnější predátor své doby. Anomalocaris.

Ilustrace: Pavel Procházka Ilustrace: Pavel Procházka

Jméno tohoto „prvního vládce moří“, k němuž snad váží příbuzenské vztahy dnešní členovce, ale kterému se žádný současný živočich nepodobá, pochází ze sklonku 19. století. Tehdy byla v Kanadě nalezena fosilie jeho tělního výběžku a přisouzena podivné vymřelé krevetě. Později objevené zkameněliny jeho úst s lamelovitými „zuby“ a části těla paleontologové popsali jako kambrickou medúzu a sumýše, resp. mořskou houbu. Předlouho pak trvalo, než se ze zdánlivě zcela nepříbuzných živočichů podařilo složit bizarního lovce trilobitů – anomalokarise.

Na svou dobu šlo nejen o patrně nejnebezpečnějšího, ale také největšího živočicha. Anomalokaris mohl měřit snad až k metru a podle některým pramenů dokonce i hodně přes metr. Velmi podobná, ale menší, byla Hurdia. Její pozůstatky byly nalezeny i na našem území, poblíž Příbrami.

A tím se konečně dostávám k „pozdravu“ anomalokarise – nebo snad hurdie –, který brzo uvidíte v pražské zoo. U Příbrami byl kolem roku 2005 nalezen rovněž koprolit, tedy zkamenělý výkal, pocházející s největší pravděpodobností od jednoho z těchto tvorů. Obsahuje pozůstatky trilobitů, jež anomalokarisové a hurdie drtili lamelovitými „zuby“ svých kruhových úst a zanechávali na nich typické stopy ve tvaru W. Tato unikátní, půl miliardy let stará fosilie bude součástí trvalé výstavy koprolitů a trusu, kterou v Zoo Praha zahájíme ode dneška přesně za týden. Těšte se!

Psáno pro MF Dnes


Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

V neděli jsem hned na osmou přijel do Rezervace Dja. Když se zvedla opona zakrývající hlavní expozici goril, panovala uvnitř lenošivá nálada. Zalitoval jsem, že jsem nezůstal doma. Také jsem se mohl ještě povalovat; nemluvě o tom,...

Samice ďábla medvědovitého Aniseed. Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha

Před více než čtyřmi lety jsme z Tasmánie dostali expoziční skupinu ďáblů medvědovitých. Jejich chov jsme zvládli a v dohledné době by mělo dojít na to, že z Tasmánie obdržíme chovnou skupinu s povolením k rozmnožování...




Přihlášení k newsletteru