Nejoblíbenější zvíře

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  05. 01. 2019


Přednedávnem jsem tu psal o výzkumu, který se snažil zodpovědět otázku, které ze savců chovaných v Zoo Praha hodnotí lidé jako nejkrásnější. Podle jeho výsledků jsou jako nejkrásnější vnímány zejména velké druhy s kontrastními vzory srsti, ať již jde o skvrny, pruhy nebo složitější kresbu. Současně se však ukázala další souvislost: Jako krásné označují respondenti často ty druhy, které jsou nebezpečné; typicky velké kočkovité šelmy.

Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jenže jak je to s oblibeností zvířat (a to nejen savců)? Oblíbenost, to už je jiné kritérium, možná zajímavější než hodnocení samotné krásy, ale současně i daleko obtížněji uchopitelné. Alespoň napovědět nám však mohou údaje o tom, kolik našich příznivců si jednotlivé druhy chované v pražské zoologické zahradě adoptovalo či je sponzorovalo. A nejsou to žádná malá čísla: Za rok 2018 jsme pro naše chovance obdrželi 3428 peněžních darů v celkové výši 8 613 738 korun. Děkujeme!

A které druhy byly v tomto ohledu loni nejúspěšnější, a tudíž nejoblíbenější? Když sečteme počet adoptivních rodičů, kteří přispívají poměrnou částkou na chov daného zvířete (tedy čím náročnější zvíře, tím víc na něj platí), a počet sponzorů, kteří mohou přispět sumou podle své úvahy, dostaneme tuto první desítku:

  1. outloň váhavý
  2. tučňák Humboldtův
  3. levhart obláčkový
  4. vakoveverka létavá
  5. komba ušatá
  6. surikata
  7. vlk eurasijský
  8. klokánek králíkovitý
  9. slon indický
  10. panda červená

Jak je vidět, náš top 10 obsahuje zvířata, která bychom v něm očekávali – například slona nebo surikatu –, ale současně i překvapení, ať již proto, že se do něj dostal klokánek králíkovitý, anebo naopak neprosadila gorila či žirafa.

Druhy na třech stupních vítězů však každý svým způsobem téměr dokonale splňují teoretické předpoklady. Třetí levhart obláčkový vyhovuje měřítku krásy spojené s nebezpečností, druhý tučňák Humboldtův ve svém „fráčku“ přitahuje zájem svou podobností s člověkem a první outloň váhavý (vedle svého působivého jména) skvěle naplňuje Lorenzovo dětské schéma. To říká, že jako roztomilé vnímáme rysy lidských kojenců, tedy velké oči nebo malou bradu.

Ale jak jsem napsal, berme tento žebříček jenom jako nápovědu; deformuje ho řada faktorů, včetně ekonomických. Kdybychom oddělili adoptivní rodiče a sponzory, objevil by se v „adopční” první desítce kupříkladu pekari Wagnerův, na něhož přispívají mnozí Wagnerové i Vágnerové, a do „sponzorského“ top 10 by postoupilo podle mého dlouholetého názoru vůbec nejblíbenější zvíře Zoo Praha – gorila nížinná.

Psáno pro MF Dnes                          


Vyfotografovat hroznýška tatarského byla výzva: okamžitě mizel v písku. Foto Miroslav Bobek

Bájný olgoj chorchoj má připomínat střevo naplněné krví. Píše se o něm také jako o písečném červu. Obojí je ostatně obsaženo v jeho mongolském jménu: „olgoj“ znamená tlusté střevo a „chorchoj“ červa. Těmto...

Ovíječ skvrnitý. Foto Miroslav Bobek

Prý to celé vzniklo tak, že když Holanďané začali na Jávě s pěstováním kávovníku a vcelku pochopitelně nepřáli polnímu pychu, pražili si místní obyvatelé kávová zrnka, která prošla trávicím traktem ovíječů skvrnitých....




Přihlášení k newsletteru