Aplikace iNaturalist pomůže s mapováním přírody v areálu zoo

Ostatní články

Helena Petáková  |  06. 04. 2019


V Zoo Praha začíná velké mapování volně žijících živočichů a rostlin. Díky aplikaci iNaturalist se do něj může zapojit každý. Akce je zároveň přípravou na mezinárodní klání City Nature Challenge.

Zdroj: storybench.org Zdroj: storybench.org

Aplikace iNaturalist je nástroj na určování živočichů a rostlin a současně pomocník vědců i ochránců přírody, protože sesbíraná data se přelévají do jejich databází. Jak s touto aplikací pracovat, budou v Zoo Praha po všechny dubnové víkendy a potom i celý poslední dubnový týden vysvětlovat lektoři ve stánku poblíž jezírka u waldrapů (ibisů skalních). Zároveň představí i projekt City Nature Challenge, jehož cílem je zjistit, jak bohatá a unikátní je příroda ve městech.

Pro pozorování pražské městské přírody je areál zoo naprosto ideální. Vzhledem k rozmanitosti fauny a flóry, která se v Trojské kotlině přirozeně vyskytuje, lze areál Zoo Praha bez nadsázky označit za „hotspot biodiverzity“ nejen v rámci Prahy, ale i Čech. Proto také pražská zoo v rámci aplikace iNaturalist zřídila vlastní skupinu Nature in the Prague Zoo, kde se budou shromažďovat fotografie živočichů a rostlin volně žijících v areálu.

Fotografie pořízené od 26. a 29. dubna 2019 budou pak zároveň zařazeny do soutěže City Nature Challenge, v níž vyhrává město, kterému se v daném termínu podaří pomocí aplikace iNaturalist zaznamenat největší počet pozorování (fotografií) živé přírody. Aby se vaše pozorování započítalo, přihlaste se zde.

V letošním roce se akce účastní více než 160 měst z celého světa, včetně Prahy. Hlavním českým organizátorem je Národní muzeum, Zoo Praha je hlavním partnerem projektu.


Orangutan sumaterský. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Hlavní sezóna Zoo Praha je oficiálně zahájena a spolu s ní se množí dotazy veřejnosti: Kdy je nejlepší do zoo vyrazit? Jak se vyhnout frontě u pokladny? Dají se využít nějaké slevy? Na tyto i na další otázky proto odpovídáme v...

Kámen s petroglyfy v oblasti Velká Gobi B. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kámen umístěný v expozici Gobi vedle výběhu koní Převalského je vyzdobený petroglyfy znázorňujícími kozorožce a další tvory či objekty. Jde o repliku skutečného kamene z Mongolska, který v roce 2022 objevil ředitel pražské zoo...




Přihlášení k newsletteru