Novorozené slůně se podařilo zvážit

Novinky u zvířat

Helena Petáková  |  09. 05. 2020


Samička slona indického, která v Zoo Praha přišla na svět dnes nad ránem, váží celých 124 kilogramů. Porodní váha staršího slůněte narozeného 27. března přitom byla 92 kilogramů.

Druhé letošní slůně, které se narodilo dnes v 1.48 hodin ráno, váží 124 kg. Na váhu vystoupilo společně s matkou Janitou. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha. Druhé letošní slůně, které se narodilo dnes v 1.48 hodin ráno, váží 124 kg. Na váhu vystoupilo společně s matkou Janitou. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.

Obě letošní slůňata se chovatelům podařilo zvážit dnes před polednem společně s jejich matkami. Starší z obou samiček, kterou přivedla na svět slonice Tamara v březnu, aktuálně váží 138 kilogramů. Na váze přibývá pravidelně, zhruba jedno kilo denně; při porodu ovšem vážila o 32 kilogramů méně než slůně, které dnes v 1.48 ráno porodila samice Janita. Optimální porodní váha je u slonů mezi 90 a 100 kilogramy.

Obě slůňata jsou již nyní téměř stejně velká, přestože je od sebe dělí šest týdnů. Novorozené slůně je na snímku vpravo. Foto: Roman Vodička, Zoo Praha.


V Rezervaci Dja se letos narodilo už druhé gorilí mládě! Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha

Svého pátého potomka přivedla na svět samice gorily nížinné Kijivu v pátek 12. dubna po půl jedné v noci. Mládě začalo krátce po porodu pít a zkušená matka o něj velmi dobře pečuje. 

Mládě rybožravé sovy ketupy Pelovy je ve věku tří měsíců dobře pozorovatelné ve voliéře u Pavilonu tučňáků. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Zoo Praha právě odchovává mládě rybožravé sovy ketupy Pelovy. Vylíhlo se zde na začátku letošního roku a po počátečních výkyvech v hmotnosti i občasné neochotě přijímat potravu je nyní ptáče vitální a prospívá. Zoo Praha...




Přihlášení k newsletteru