Gorilí samečci Ajabu a Kiburi oslavili narozeniny

Novinky u zvířat

Helena Petáková  |  21. 04. 2019


Na příští týden připadají hned dvojí narozeniny u goril – Ajabuovi budou v úterý tři roky, Kiburimu o den později devět let. Společnou oslavu měli už tuto sobotu a dárky si nakonec užili všichni členové gorilí skupiny.

Benjamínek Ajabu počkal, až jeho narozeninové dárky prozkoumá matka Shinda. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha Benjamínek Ajabu počkal, až jeho narozeninové dárky prozkoumá matka Shinda. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Nejmladší člen gorilí rodiny Ajabu se narodil 23. dubna 2016 samici Shindě, od níž stále ještě čerpá pocit bezpečí a snaží se jí držet nablízku. S Kiburim, kterého 24. dubna 2010 přivedla na svět samice Kijivu, má Ajabu společného otce Richarda. 

Stříbrohřbetý samec Richard vládne osmičlenné skupině pevnou rukou, a tak není divu, že narozeninové dárky svých synů začal zkoumat jako první. Nakonec si ale na pamlscích ukrytých v proutěných koulích vyplněných dřevitou vlnou pochutnali všichni členové gorilí rodiny.

Proutí si gorily užijí i na Velikonoční pondělí; pomlázku dostanou v 15.00. Celý program speciálních komentovaných krmení vybraných druhů zvířat naleznete zde.

 

Ajabu a Kiburi oslavili 3. a 9. narozeniny


V Rezervaci Dja se letos narodilo už druhé gorilí mládě! Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha

Svého pátého potomka přivedla na svět samice gorily nížinné Kijivu v pátek 12. dubna po půl jedné v noci. Mládě začalo krátce po porodu pít a zkušená matka o něj velmi dobře pečuje. 

Mládě rybožravé sovy ketupy Pelovy je ve věku tří měsíců dobře pozorovatelné ve voliéře u Pavilonu tučňáků. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Zoo Praha právě odchovává mládě rybožravé sovy ketupy Pelovy. Vylíhlo se zde na začátku letošního roku a po počátečních výkyvech v hmotnosti i občasné neochotě přijímat potravu je nyní ptáče vitální a prospívá. Zoo Praha...




Přihlášení k newsletteru