Orangutaní samice Mawar se zotavuje po stomatologickém výkonu

Novinky u zvířat

Lenka Pastorčáková  |  13. 03. 2018


Samice orangutana sumaterského Mawar má za sebou složitý výkon v ústní dutině kvůli patrným obtížím se zuby a podezření na paradentózu. Lékaři jí v anestézii zkontrolovali celkový stav chrupu, problémové zuby odstranili a zvolili odpovídající léčbu. Teď se samice zotavuje v zázemí.

Mawar měla v poslední době problém žvýkat tužší potravu a vypadlo jí několik zubů. Foto: Vít Lukáš, Zoo Praha. Mawar měla v poslední době problém žvýkat tužší potravu a vypadlo jí několik zubů. Foto: Vít Lukáš, Zoo Praha.

Mawar v poslední době vypadlo několik zubů, chovatelé u ní cítili silný zápach z dutiny ústní a rovněž zaznamenali problémy samice se žvýkáním tužší potravy. Výkon byl tudíž nevyhnutelný. I přesto, že orangutani jsou schopni v rámci tréninku ukazovat chovatelům dutinu ústní, Mawar v tomto nespolupracuje; jako jediné možné řešení tak přicházela v úvahu celková anestézie.

„Protože má orangutan jisté podobnosti s člověkem, provedli jsme výkon ve spolupráci s humánními kolegy. Inhalační anestézii tak vedl anesteziolog, chrup ošetřily stomatoložka a stomatochiruržka,“ vysvětlil veterinář Zoo Praha Roman Vodička a doplnil, že celý výkon trval zhruba 2,5 hodiny. „U Mawar byly patrné značné nánosy zubního kamene, pokročilá paradentóza a viklavost zubů. Ty problémové jsme proto vytrhli.“

Momentálně je samice izolovaná v zázemí, kde se zotavuje pod bedlivým dozorem chovatelů. Společnost jí dělá pětiletá dcera Diri. „Po složitém výkonu je Mawar samozřejmě ještě unavená, ale její chuť k jídlu roste. Předpokládáme, že pokud nedojde ke komplikacím, v horizontu několika dnů už bude celá skupina orangutanů opět pohromadě,“ poznamenal kurátor primátů Vít Lukáš.

U Mawar byly patrné značné nánosy zubního kamene, pokročilá paradentóza a viklavost zubů. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha.


Samec ledního medvěda Tom dnes odcestoval do zoo v Almaty v Kazachstánu, rodiště svého otce Umcy. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Samec ledního medvěda Tom dnes odcestoval do zoo v Almaty v Kazachstánu, rodiště svého otce Umcy. Přejeme mu šťastnou cestu a o tom, jak se mu v novém domově daří, vás budeme průběžně informovat!

Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...




Přihlášení k newsletteru