Bohumil Vurm: Praha a tajné společnosti

Akce v Zoo Praha

Zoo Praha  |  20. 02. 2017


Cestovatelské přednášky s CK Livingstone každé úterý.

Foto: Archiv Bohuslava Vurma Foto: Archiv Bohuslava Vurma

Úterní podvečery února a března patří v zoo exotickým dálkám. Ve Vzdělávacím centru u hlavního vchodu proběhne cyklus přednášek s CK Livingstone, který představí úžasné kouty světa, jimiž vás provedou ostřílení cestovatelé.

Přednášky začínají v 18.00, vstupné na přednášku činí 50 korun.

21. 2. BOHUMIL VURM, spisovatel: Praha a tajné společnosti (Symbolika v architektuře Prahy)

Jako první u nás v 90. letech začal přednášet o karetním systému tarot, dlouhodobě se zabývá evropskou historií a dílem Hieronyma Bosche. Přednáší na univerzitách doma i v zahraničí. Přednáška „Bosch a tarot“ byla otištěna ve sborníku z mezinárodní konference v roce 2010 v Nizozemí. Napsal první encyklopedii tarotu u nás v roce 1995. Jeho velmi úspěšná trilogie „Tajné dějiny Evropy“ vyšla i v Maďarsku, kde vyšel i první díl trilogie „Příběh templářů“, u nás vydané ve spolupráci s Českou televizí. Je spoluautor dvoudílné „Nové encyklopedie českého a moravského vína“, jejíž 1. díl zvítězil v mezinárodní soutěži v Paříži v roce 2006. Autor či spoluautor scénářů výstav „Praga Mystica“, „Krásy a tajemství České republiky“, „Vivat Comenius“, „Páni z Rožmitála“ a „Víno napříč staletími“ předsedá Nadaci Hieronymus propagující dílo malíře Hieronyma Bosche.

Praha odjakživa přitahovala nositele tajných nauk – alchymisty, astrology, stavitele či svobodné zednáře. Středověkou tvář Prahy budovali mimořádní stavitelé, jakými byli Petr Parléř, Benedikt Ried a Matěj Rejsek. Druhý nejvýraznější styl, baroko, do pražské architektury vtiskli zednáři. Symboly cechů, bratrstev a tajných organizací lze dodnes vystopovat v budovách, palácích, zahradách a domovních znameních.

Přehled dalších přednášek naleznete po kliknutí ZDE.

Bohumil Vurm: Praha a tajné společnosti


Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

V pondělí 1. dubna, „na apríla“, můžete od 10 do 15 hodin volat na speciální aprílovou linku 296 112 300 panu Hrochovi, který rád zodpoví všechny vaše zvídavé dotazy.

Expozici Gobi (nejen) pro koně Převalského otevřela Zoo Praha v sobotu. Během nadcházejícího víkendu ji mohou zájemci poznat během speciálních prohlídek s průvodcem, které začínají oba dny ve 14 hodin u horní stanice lanovky. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Velikonoční víkend v Zoo Praha nabídne honbu za pokladem, zdarma komentované prohlídky nové expozice Gobi i exkurzi do Ptačích mokřadů, které před pár dny obydlely nejvzácnější kachny světa, působiví morčáci paranští. Oba...




Přihlášení k newsletteru