Návrat Kamova syna

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  27. 07. 2015


Nebyl jsem v zoo ještě ani týden, když se mladý orangutaní samec Pagy zhoupnul v Indonéské džungli na přerostlé větvi a dostal se do prostoru pro návštěvníky. Při panickém pokusu o návrat pak spadl do vodního příkopu a nebýt duchapřítomného zákroku jeho tehdejší chovatelky, bezpochyby by se utopil.

Pagy. Z orangutaního puberťáka, který před pěti lety odjížděl z Prahy, se v Zoo Bratislava stal dospělý samec. Foto Kateřina Jíšová Pagy. Z orangutaního puberťáka, který před pěti lety odjížděl z Prahy, se v Zoo Bratislava stal dospělý samec. Foto Kateřina Jíšová

Když o několik měsíců později odcházel Pagy i se svým bratrem Filipem do Zoo Bratislava, těžko jsem se s ním loučil - a rozhodně jsem nepočítal s tím, že by se ještě někdy vrátil. Řízení osudu spolu se snažením mých kolegů však vedly k tomu, že po více než pěti letech jsme Pagyho v pátek přivezli z Bratislavy zpět do Prahy. Je to skutečný návrat ztraceného syna, kterým u nás bude pokračovat Kamova linie.

Slavný Kama se v Zoo Praha narodil roku 1971 jako vůbec první orangutan v Československu. Byl synem Bimba a Soni, kteří přišli ještě z volné přírody na Sumatře. Asi právě skutečnost, že jeho matka Soňa byla od nejranějšího dětství v lidské společnosti, vedla k tomu, že se o malého Kamu nedovedla postarat. Její roli proto převzali chovatelé, zejména Božena Gottfriedová, kteří se o něj láskyplně starali. Pamětníci vzpomínají, jak paní Gottfriedová vozívala Kamu po zoo v dětském kočárku. Z těchto dob také pocházela Kamova fascinace ženami s mohutným poprsím.

Kromě dvou několikaletých období prožil Kama svůj život v Praze. Jako mládě byl v polovině 70. let v Rostocku a v letech 1999 až 2004 pobýval nejprve v Hodoníně a poté ve Dvoře Králové. Tento druhý mimopražský pobyt byl nezbytný proto, že na místě zbouraného starého „opičince“ se stavěla Indonéská džungle. Kama ho již absolvoval se svou partnerkou Upitou. A právě v Hodoníně se Upitě 27. března 2000 narodil Filip. Vedení tamní zoo jí ho však unáhleně odebralo a hrozilo, že z Filipa v batolecím oblečku a v kočárku opečovávaného lidmi v budoucnosti nebude plnohodnotný orangutaní samec. Paradoxně však odebrání Filipa vedlo k tomu, že Upita velmi brzo znovu zabřezla a 23. července 2001 se jí narodil Pagy. Ten již ani lidskou péčí naštěstí neprošel.

V Bratislavě, kam odešel jako puberťák v dubnu 2010, tak Pagy ve čtvrtek 23. července 2015 ještě oslavil 14. narozeniny. Hned následující den jsme ho převezli do Prahy. Je již dospělý a časem ho čeká soužití se samicí Mawar. Věřím, že Kamův syn Pagy bude žít u nás v Zoo Praha plnohodnotný a krásný život a stane se tu otcem mnoha mláďat!

Návrat Kamova syna


Vyfotografovat hroznýška tatarského byla výzva: okamžitě mizel v písku. Foto Miroslav Bobek

Bájný olgoj chorchoj má připomínat střevo naplněné krví. Píše se o něm také jako o písečném červu. Obojí je ostatně obsaženo v jeho mongolském jménu: „olgoj“ znamená tlusté střevo a „chorchoj“ červa. Těmto...

Ovíječ skvrnitý. Foto Miroslav Bobek

Prý to celé vzniklo tak, že když Holanďané začali na Jávě s pěstováním kávovníku a vcelku pochopitelně nepřáli polnímu pychu, pražili si místní obyvatelé kávová zrnka, která prošla trávicím traktem ovíječů skvrnitých....




Přihlášení k newsletteru