Plast, ocel, sláma, papír? Třeba ani jedno. A pak sbohem, milá brčka!

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  14. 10. 2019


Před dvěma, třemi lety jsme skoro na každé mezinárodní konferenci dostávali nerezová brčka. Nejdřív jen samotná, pak v látkovém pytlíčku a s příslušenstvím – miniaturní vymývací štětkou. Postupně jsem jich nashromáždil celou sadu, nikdy jsem však žádné nepoužil.

Foto: Horia Varlan, Wikimedia Commons, Creative Commons Attribution 2.0 Generic License Foto: Horia Varlan, Wikimedia Commons, Creative Commons Attribution 2.0 Generic License

Vlna konferenčních nerezových brček, která byla výrazem boje proti plastům, postupně pominula a na pořadu dne jsou jiná témata. Mezitím ale přístup k brčkům prošel zajímavým vývojem.

Nerezová brčka se neujala. Nikdo nebo téměř nikdo (ať nemusím odpovídat na maily těch pěti lidí, kteří to dělali) je sebou netahal, aby je navíc po každém použití musel pucovat jak voják od Slavkova svou předovku. Problém plastových brček ovšem zdánlivě nešlo nechat jenom tak. Samozřejmě se nabízelo vrátit se ke kořenům a po desetiletích začít opět používat slámky. Jeden mladý český podnikatel se chopil příležitosti a slámky z nefalšované slámy začal skutečně prodávat; navíc určité procento z jejich ceny mělo jít na záchranu mořských želv. Jenže pak vyšel článek, který senzacechtivě odhalil, že ekologické slámky zcela neekologicky přilétají letadlem z Číny. Takhle tedy ne, není-liž pravda?

Ve snaze opět si trošku vylepšit pověst nezůstal pozadu ani McDonald's. Místo plastových brček začal zkoušet papírová. Jednou jsem takovým brčkem pil. Oprava: Jednou jsem se takovým brčkem pokoušel pít. Nebylo to nic příjemného – a rozmočilo se mi rychleji, než roztál led, který tvoří nezanedbatelnou část macdonaldího nápoje. Ke všemu se po krátké době ukázalo, že na rozdíl od plastových jsou papírová brčka McDonald's velmi obtížně recyklovatelná.

Ale ať se jen nestrefuji do jiných, s brčky jsme si naběhli také v zoo. Spolu s kelímky jsme začali používat brčka z tzv. bioplastu a po použití je přímo v areálu kompostujeme. Jenže i bioplast je definován jako plast a nová evropská směrnice hodlá s používáním jednorázových plastů skoncovat. V hlavě mi teď proto leží již zmíněné slámky. Ne čínské, ale naše, české. Jenže dnes se v České republice pěstuje obilí, které nemá stébla vhodná k tomu, aby z nich šlo slámky udělat.

Přednedávnem jsem u McDonald's znovu dostal limonádu s obvyklým plastovým brčkem a kruh se symbolicky uzavřel. Alespoň načas. Přicházejí sice další brčkové experimenty – jako například náhrada plastu těstovinami –, avšak z dlouhodobějšího pohledu asi brčka nemají valné vyhlídky. Pokud u nás tedy někdo nezačne znovu a levně pěstovat žito s dostatečně dlouhými a pevnými stébly – anebo pokud nám konečně nedojde, že tu složitě řešíme okrajový a hlavně zástupný problém.


Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

V neděli jsem hned na osmou přijel do Rezervace Dja. Když se zvedla opona zakrývající hlavní expozici goril, panovala uvnitř lenošivá nálada. Zalitoval jsem, že jsem nezůstal doma. Také jsem se mohl ještě povalovat; nemluvě o tom,...

Samice ďábla medvědovitého Aniseed. Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha

Před více než čtyřmi lety jsme z Tasmánie dostali expoziční skupinu ďáblů medvědovitých. Jejich chov jsme zvládli a v dohledné době by mělo dojít na to, že z Tasmánie obdržíme chovnou skupinu s povolením k rozmnožování...




Přihlášení k newsletteru