Kdo se narodí dřív: knížka, nebo malý hrabáč?

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  15. 04. 2018


Zrovna když jsem se rozhodoval, jakou fotografii vybrat na obálku knižního vydání těchto Zoopisníků, přišla mi zpráva, že je potvrzena Kvídina březost. Fotografie s lachtanem Melounem šla tedy stranou a vyhrál snímek, na kterém moučnými červy krmím náš pár hrabáčů kapských – Draca a Kvídu.

Kvída nejenže patří k mým nejoblíbenějším zvířatům, ale také jsem s ní už hodně zažil. Nikdy nezapomenu, jak jsme doufali, že se podaří odchovat její první slabounké mládě, které porodila v září 2013, a jak jsme se v říjnu 2014 – nakonec také marně – snažili udržet při životě jejího druhého, rovněž velice slabého potomka. Ale nakonec jsme se přece jen dočkali, Kvída i my. Její a Dracovo třetí mládě, sameček Kito narozený v červenci 2015, už velice dobře prospívalo a Kvída se o něj láskyplně starala. Dnes žije Kito v Zoo Randers v Dánsku. Také čtvrté mládě, samičku Nyotu, která se narodila v srpnu 2016, již Kvída odchovala bez sebemenších obtíží, s přehledem zkušené matky. Nedávno se Nyota přestěhovala do Zoo Olomouc.

První zpráva o již páté Kvídině březosti uváděla termín jejího porodu jen velice přibližně a v té době mi připadlo jako téměř jisté, že knížka vyjde ještě dlouho předtím, než Kvída porodí. Jenže s postupujícím časem se práce na knížce protahovaly a moje jistota slábla. A když se Kvídin termín zpřesnil na konec března až začátek dubna, smířil jsem se s tím, že se mládě narodí dřív než knížka. Dokonce jsem si byl skoro jist, že sloupek o narození dalšího hrabáčátka vyjde ještě dlouho předtím, než se knižní Zoopisník vůbec dostane do tiskárny. 

Jenže knížka už se tiskne a mláděti se pořád nějak nechce na svět. Začíná to být vážně napínavé: Kdo se narodí dřív? 

Ale co si budeme povídat. Budu jenom rád, když mládě vyhraje. Kvído, držím palce! 

Zoopisník vychází 4. května, již nyní si ho však můžete objednat v nakladatelství Grada.

 Psáno pro MF Dnes


Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Minulý pátek jsem v novinách zveřejnil fotku gorilí samičky Mobi, jak „vyhlíží“ sourozence. Mínil jsem tím mládě, které měla Kijivu porodit každým dnem, ne-li okamžikem.

Max s Rudim, foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Nastal čas. Sloni indičtí Max a Rudi už nejsou malá slůňata. Dnes se s nimi budeme v Zoo Praha loučit. Přiblížili se dospělosti a během jara se vydají do svých nových domovů, nejprve Rudi do Itálie a poté Max do Belgie.




Přihlášení k newsletteru