Svačinka, kterou doporučují gorily i krokodýli

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  20. 01. 2018


Dlouhou řadu výrobků, které propagují obrázky zvířat na obalech, brzy rozšíří nová značka tvarohovo-smetanového krému. Bude se prodávat v kelímcích, na nichž je vyobrazeno některé ze tří zvířat: gorila nížinná, kůň Převalského anebo gaviál indický. Na rozdíl od jakéhokoli jiného výrobku s více či méně zdařilým obrázkem zvířátka však desetník z každého prodaného kelímku tohoto krému půjde na ochranu příslušného živočišného druhu. Přinejmenším na českém trhu je to významný posun: zvířata konečně dostanou svůj zasloužený honorář.

Svačinka, kterou doporučují gorily i krokodýli. Snížený obsah cukru a žádná "éčka". V prodeji bude ve třech příchutích – vanilkové, kakaové a smetanové – od 1. února v Kauflandu, Globusu, COOPu a dalších řetězcích. Svačinka, kterou doporučují gorily i krokodýli. Snížený obsah cukru a žádná "éčka". V prodeji bude ve třech příchutích – vanilkové, kakaové a smetanové – od 1. února v Kauflandu, Globusu, COOPu a dalších řetězcích.

Ještě větší posun však tento projekt znamená pro nás v Zoo Praha. Získané prostředky nám pomohou bojovat proti nelegálnímu lovu goril i dalších zvířat ve střední Africe, přepravovat koně Převalského do jejich domoviny a chránit gaviály v Indii.

Nejvýznamnějším zdrojem prostředků určených na ochranu ohrožených druhů pro nás je „dvoukoruna ze vstupu“. Z každého průchodu návštěvníka vstupním turniketem jdou díky pochopení Magistrátu hlavního města Prahy dvě koruny na tzv. in situ projekty. Bez tohoto modelu financování bychom nikdy nepřepravili koně Převalského do Mongolska ani nezprovoznili Toulavý autobus v Kamerunu. Také další zdroje prostředků na tyto naše projekty jsou stejně jako „dvoukoruna ze vstupu“ těsně spojeny s areálem zoo, ať již jde o prodej suvenýrů, výběr starých mobilních telefonů anebo nejnověji unikátní „donation machines“. Nyní však z areálu zoologické zahrady vyjdeme v opravdu velkém rozsahu ven, do obchodních center. Tam bude nabídka nového tvarohovo-smetanového krému s gorilou, převalákem či gaviálem na obalu nejen generovat finanční prostředky na jejich ochranu, ale také nám umožní o nich informovat veřejnost.

Snad tento fundraisingový projekt naše očekávání skutečně naplní a pak jej budou následovat další, podobné, které ku prospěchu věci začnou „opisovat“ i ostatní.

Psáno pro MF Dnes


Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

V neděli jsem hned na osmou přijel do Rezervace Dja. Když se zvedla opona zakrývající hlavní expozici goril, panovala uvnitř lenošivá nálada. Zalitoval jsem, že jsem nezůstal doma. Také jsem se mohl ještě povalovat; nemluvě o tom,...

Samice ďábla medvědovitého Aniseed. Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha

Před více než čtyřmi lety jsme z Tasmánie dostali expoziční skupinu ďáblů medvědovitých. Jejich chov jsme zvládli a v dohledné době by mělo dojít na to, že z Tasmánie obdržíme chovnou skupinu s povolením k rozmnožování...




Přihlášení k newsletteru